Kiderült, kik kapták az idei közgazdasági Nobel-díjat

Stockholm, 2019. október 14. A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesült három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer portréja (b-j) a kivetítőn az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjak bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia stockholmi sajtótájékoztatóján 2019. október 14-én. Középen Göran K. Hansson a Svéd Királyi Tudományos Akadémia közgazdasági Nobel-emlékdíj odaítéléséről döntő bizottságának a főtitikára. MTI/EPA/Karin Wesslen
Vágólapra másolva!
A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer kapta meg az idei közgazdasági Nobel-díjat – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.
Vágólapra másolva!

A kilencmillió svéd korona (908 ezer dollár) pénzjutalommal járó díjat idén 50. alkalommal osztotta ki a Svéd Tudományos Akadémia.

Az átadási ünnepséget december 10-én tartják Stockholmban.

Az akadémia indoklása szerint az idei kitüntetettek kísérleteik során új megközelítést alkalmaztak ahhoz, hogy megbízható válaszokat kapjanak arra, melyek a globális szegénység elleni küzdelem legjobb módozatai.

Michael Kremer amerikai közgazdász Forrás: MTI/EPA/Harvard Egyetem/Jon Chase

A közgazdasági Nobel-díjat, pontosabban a Svéd Központi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíját, a svéd jegybank alapította, fennállásának 300. évfordulója alkalmából 1968-ban.

A globális szegénység enyhítéséért végzett munkájáért közgazdasági Nobel-emlékdíjban részesült három közgazdász, az indiai Abhijit Banerjee, a francia Esther Duflo és az amerikai Michael Kremer portréja (b-j) a kivetítőn az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjak bejelentése alkalmából tartott sajtótájékoztatón, a Svéd Királyi Tudományos Akadémia stockholmi sajtótájékoztatóján 2019. október 14-én. Középen Göran K. Hansson a Svéd Királyi Tudományos Akadémia közgazdasági Nobel-emlékdíj odaítéléséről döntő bizottságának a főtitikára Forrás: MTI/EPA/Karin Wesslen

A díjat először 1969-ben ítélte oda a Svéd Királyi Tudományos Akadémia.

A 84 kitüntetett közül 25 fő egyénileg, 19 alkalommal ketten, 7 alkalommal hárman megosztva részesültek az elismerésben. Az eddigi legfiatalabb díjazott az amerikai Esther Duflo, aki az idén 46 évesen, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwicz, aki 2007-ben 90 évesen kapta az elismerést.

A ma élő legidősebb közgazdasági Nobel-emlékdíjas a 95 éves amerikai Robert Solow,

akit 1987-ben tüntettek ki. Az eddigi egyetlen női közgazdasági Nobel-emlékdíjas az amerikai Elinor Ostrom volt, aki 2009-ben megosztva vehette át az elismerést, amelynek az idén Esther Duflo lett a második női kitüntetettje.

Esther Duflo francia közgazdász Forrás: MTI/AP/CNRS Phototheque/Cyril Fresillon

A magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyit (Harsányi János, 1920-2000) ismerték el megosztott közgazdasági Nobel-emlékdíjjal "a nem kooperatív játékok elméletében az egyensúly-analízis területén végzett úttörő munkásságáért".

2018-ban az amerikai William D. Nordhaus és Paul M. Romer vehette át a közgazdasági Nobel-emlékdíjat "a világgazdaság hosszú távú fenntartható növekedésével" kapcsolatos munkásságáért.