A hegyekből érkező sárkányok miatt lyukasak a hongkongi épületek

Hongkong, feng shui építészet
Vágólapra másolva!
Hongkong modern építészetét jelentősen befolyásolja az ősi kínai életfelfogás, a feng shui, amely napjainkban a nyugati társadalmakban is egyre divatosabb. Az épületekre például hatalmas lyukakat terveznek, amelyeket sárkánykapuknak hívnak. A hiedelem szerint ugyanis a hegyekből érkező sárkányok ezeken a kapukon repülnek át, miközben a vízhez tartanak. És ha útjukat elállnák a felhőkarcolók, az bizony balszerencsét hozna a városállam lakóira. A feng shui különös jelentőséggel bír elsősorban a bankszékházak és pénzintézekek tervezésénél, ahol a főbb szempontok között szerepel a balszerencse elhárítása és természetesen a pénz bevonzása.
Vágólapra másolva!

Remek példa a feng shui tökéletes kivitelezésére a HSBC bank központi épülete. Manuela Madeddu építész szerint a toronyház előtt egy kert található, ahová nagyon helyesen a pozitív energiát lehet összegyűjteni, és természetesen víz is van a közelben, mert hogy az a vagyont jelképezi. A mellette lévő két épület pedig az azúr és a fehér sárkányt testesíti meg, ők védik a HSBC székházát a negatív energiáktól és a balszerencsétől.

A HSBC egyetlen komoly problémája az épülettel szemközt álló Bank of China Tower, amelyen rengeteg az éles kiszögellés. Raymond Lo, a Nemzetközi Feng Shui Szövetség alelnöke szerint ezek úgy funkcionálnak, mint a pengék, vagyis negatív hatással vannak a beáramló energiára, ezáltal pedig a környező épületekre is.

Érdekesség, hogy a Bank of China Towert 1989-ben adták át, majd néhány hónappal később a HSBC árfolyama váratlanul történelmi mélypontra esett.

Ezután a negatív energiák elterelésére a HSBC a székházára két ágyúra hasonlító tárgyat helyeztek, amelyeket egyenesen a Bank of China épületére irányítottak, megváltoztatva a negatív energiák áramlásának irányát, és láss csodát, nemsokára javulni kezdett a HSBC pénzügyi helyzete.

A HSBC hongkongki központja Forrás: AFP/Laurel Chor

A hongkongi épületeken lévő sárkánykapukról rengeteg elmélet született, azonban Raymond Lo szerint ezeknek semmi köze a feng shuihoz. Lo elmagyarázta, hogy amikor sárkányokról van szó a feng shuiban, akkor valójában a föld energiájáról beszélnek,

amely a hegyeken keresztül jut a földbe, tehát valójában nincs szükség semmilyen lyukra ahhoz, hogy szabadon áramoljon.

A feng shui egyik alapelve, hogy környezetünk megfelelő elrendezésével pozitív energiákat vonzhatunk be, azonban ennek az ellentéte is igaz. Hongkong viszont szerencsés helyzetben van, hiszen egyik oldalról hegyek, másik oldalról egy hatalmas öböl határolja, így az energiáknak szabad áramlásuk van.

A Bank of China épülete, a feng shui hitvilága szerint nem csak a HSBC-re volt negatív hatással, hanem a mellette lévő Lippo Centerre is, ahol több cég is csődbe ment, és gyakorlatilag állandóak a balszerencsés események. Néhány feng shui mester pedig azt állítja, hogy a Bank of China Tower miatt halt meg szívinfarktusban a város akkori kormányzója is, akinek háza nem messze volt a toronyépülettől.

A bal oldali épület a Bank of China Tower Forrás: AFP/robertharding/Fraser Hall

Már a hongkongi Disneyland is a feng shui elvei szerint épült, ráadásul a bejáratot át is kellett helyezni és 12 fokkal elforgatni annak érdekében, hogy a pozitív energiák a területen belül maradjanak, és ne áramoljanak ki onnan. Szintén utólagos változtatásokat kellett eszközölni a Hopewell Centre toronyházon is, amelynek alakja túlságosan hasonlított egy gyertyára, vagy cigarettára.

A tervezők ezért később egy medencét építettek a tetejére, amely kioltja a képzeletbeli tüzet, hogy az ne hozzon rossz energiákat a városra.

A hongkongi kormány is meglehetősen komolyan veszi a feng shui elveit. 2011 és 2016 között például 1,1 millió dollárnyi kártérítést fizettek ki olyan embereknek, akiknek energiájukat megzavarták az új építkezések.