Ez lehet minden idők legnagyobb szakítása színház és olajipar között

Royal Shakespeare Company
STRATFORD-UPON-AVON, UNITED KINGDOM - FEBRUARY 04: Artistic director Michael Boyd discusses a sword fighting scene with actors during technical rehearsals fro Henry VI, Part I on February 4, 2008 in Stratford-Upon Avon, England. The Royal Shakespeare Company are preparing to perform all eight History Plays at the Roundhouse in London. (Photo by Cate Gillon/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A neves brit színházai társulat, a Royal Shakespeare Company (RSC) bejelentette, hogy beszünteti együttműködését a BP olajtársasággal, miután a klímatüntetések résztvevői a színház és a fosszilis üzemanyagot termelő olajtárság közötti kapcsolat ellen tiltakoztak.
Vágólapra másolva!

A BP adománya lehetővé tette, hogy a Startford-Upon-Avon székhelyű társulat 2013 óta öt fontért adja a 16 és 25 év közötti fiataloknak színházjegyeit.

"A klímaválsággal összefüggésben, amelyet mi elismerünk, a fiatalok világosan megmondták nekünk, hogy a BP mecenatúrája korlátot emel közéjük és azon óhajuk közé, hogy elkötelezzék magukat az RSC mellett. Figyelembe kell vennünk ezt az üzenetet" - olvasható Gregory Doran, az RSC művészeti igazgatója és Catherine Mallyon vezérigazgató közös közleményében.

Bejelentették, hogy az együttműködést 2019 végével szüntetik be, két évvel a tervezettnél korábban.

A RSC kilépett a BP-vel eddig fennálló támogatási megállapodásból Forrás: Getty Images/Cate Gillon

A BP csalódottságának és megdöbbenésének adott hangot a színház döntése miatt. A Guardian idézi a vállalat közleményét, melyben kifejtik, hogy osztoznak a nyomásgyakorlást kiváltó aggodalmakban. A közleményben azt is írják, hogy maguk is tisztában vannak azzal, hogy jelenleg a világ nem fenntartható úton halad, és néhány évtizeden belül el kell érni a zéró karbonkibocsátást.

Ezt ugyanakkor úgy kell megtenni, hogy közben a világ energiaszükséglete folyamatosan növekszik, így a vállalatoknak, kormányoknak, egyéneknek közös erőfeszítéseket kell tenni a karbonsemleges jövőért

- írják.

A brit klímatüntetések résztvevői, köztük színészek és környezetvédők hónapok óta követelik egyebek között, hogy a brit kulturális intézmények, köztük Királyi Operaház, a British Museum vagy a National Portrait Gallery hagyjon fel a BP-vel való együttműködéssel. Júniusban Mark Rylance brit színész bejelentette, hogy kilép az RSC társulatából, mivel ellenzi a olajtársasággal való együttműködést.