Budapest belvárosában már fékez az ingatlanpiac

ingatlanos
Vágólapra másolva!
Óriásira nőtt a kínálat az ingatlanpiacon, a vevők pedig nagyon válogatnak. Ezért ma már szakértőre és megfelelő árazásra van szükség, ha sikeresen értékesíteni akarjuk az ingatlanunkat a belvárosi ingatlanpiacon - írja közleményében az ingatlan értékesítéssel foglalkozó Balla Ingatlan.
Vágólapra másolva!

Ma már nem működik az a hozzáállás, hogy "mindent eladunk bármilyen áron".

Csak olyan ingatlanokra van érdeklődés, amelyeket reális áron hirdetnek meg

- hívja fel a figyelmet közleményében az ingatlan értékesítéssel foglalkozó Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője, Schneider Zoltán. Mivel erősen megtorpant a kereslet a belvárosi ingatlanpiacon, olyan szintre kell csökkenteniük a hirdetési árakat a lakástulajdonosoknak, hogy ezáltal eladhatóvá váljon az ingatlanjuk.

Éppen azért lehet szükséges az ingatlanos segítsége, hogy az eladó felmérje az ingatlanja reális értékét. A hirdetési árakból, vagy a hirdetési portálokon megjelenített átlagárakból ugyanis már nem lehet kiindulni, azok ugyanis - a túlárazottság miatt - nem festenek valós képet a reális árról, amin aztán majd az adott ingatlan el is kel.

Aki azzal a stratégiával akarja eladni az ingatlanját, hogy "kirakom jó magas áron, aztán valaki majd elviszi, nekem nem sürgős", az előbb-utóbb azt fogja tapasztalni, hogy senki sem fogja elvinni az ingatlanját. Schneider Zoltán meg is említett egy példát, melyben egy ingatlant 220 millióért hirdetett egy másik közvetítő, ám egy értékbecslés után több mint negyedével csökkent az ára náluk - már 159 milliónál járva -, bár még így sem lesz könnyű eladni.

Tehát nem arról van szó, hogy megnyúlt az értékesítési idő, hanem arról, hogy a túl magas meghirdetett áron gyakorlatilag sohasem fog elkelni az ingatlan

- hangsúlyozta a szakember.

Ugyanakkor az is igaz, ha egy ingatlan ára eléri a reális szintet, akkor azt szinte azonnal megveszik.

Schneider Zoltán szerint erre már a tulajdonosok is kezdenek rádöbbenni.

Vége az aranykornak az ingatlanpiacon, legalábbis Budapest belvárosi részén: a túlárazott lakások már később sem kelnek el Forrás: --

A piacról szólva a közlemény megemlíti, hogy Budapesten a belvárosi ingatlanok piacán stagnálnak az árak. A tipikus négyzetméterárak 1 millió forint alatt maradnak a belvárosban is, de egy kisméretű, normális állapotú, 30-40 négyzetméteres lakáshoz 30 millió forintnál olcsóbban nem nagyon jutunk hozzá, vagyis az árak innen indulnak.

A szakember szerint a kereslet csökkenéséhez nem csak a túl magas árak vezettek, hanem az olyan befektetési lehetőségek megjelenése is, mint a Magyar Állampapír Plusz.

Ez sok vásárlót vont el az ingatlanpiacról, mivel, ha valaki hivatalosan adja bérbe az ingatlanját, akkor azzal mintegy 5-7 százalékos hozamot tud elérni, ami nagyon hasonló az állampapírral elérhető hozamhoz. Utóbbi viszont egy egyszerűbb befektetés, és nem is igényli feltétlenül a teljes vagyon befektetését, amit viszont egy ingatlannál nem lehet megosztani.

A kereslet csökkenéséhez továbbá az is hozzájárult, hogy a korábban megszokott, az Airbnb nevével fémjelzett rövid távú lakáskiadási láz megszűnt, hiszen ma már sok ház tiltja ezt a tevékenységet. A hosszú távú kiadásra viszont kevés a kínálat, ezért rendkívül magasak a bérleti díjak. A belvárosból például eltűntek az érdeklődők, mert nem találnak kiadó lakást. De ha találnak is, általában nem tudják megfizetni az árakat, hiszen az általuk általában keresett 100-120 ezres kategória a belvárosi területeken egyszerűen nem létezik.

A szakértő a jövővel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy

az ingatlanpiac lassan áll meg, de már elkezdett fékezni.

Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező fél évben az ingatlanpiacon várhatóan nem fognak csökkenni az árak, ám mindenképpen stagnálásra számíthatunk.