Az Apple visszanyerte az álomértékét, de vajon képes lesz-e tartani?

Apple
PHOTO MOUNT, Symbolic picture: people silhouettes working on mobile devices, laptop, tablet, smartphone, computer, internet, apple, social networks, networked, network, communication, apple logo, | usage worldwide
Vágólapra másolva!
A hét elején az Apple piaci értéke újra átlépte az ezermilliárd dolláros álomhatárt. A kérdés az, a technológiai óriás képes lesz-e tartani ezt az értéket. Erre azonban most minden esélye megvan, mivel a JPMorgan elemzése szerint az iPhone gyártójának részvénye akár 20 százalékot is erősödhet.
Vágólapra másolva!

Nagy menetelés előtt állhat az Apple részvénye, ha valóra válik a JPMorgan elemzőinek jóslata. A banknál ugyanis úgy számolnak, a technológiai óriás papírja több mint 20 százalékot is erősödhet, a vártnál izmosabb iPhone 11 értékesítések miatt – írja a MarketWatch.

Hétfőn napközben az Apple piaci értéke 2018. október 9-e óta először lépte át az ezer milliárd dolláros álomhatárt, miután a JPMorgan közölte, felemeli a vállalat részvényére kitűzött célárfolyamot 243-ról 265 dollárra.

A bank optimizmusának hátterében az áll, hogy az eddig vártnál jobban alakulhatnak az iPhone-értékesítések, noha 2019-ben eddig a termékeladási ciklus elég gyenge volt. A bank szakértői most úgy számolnak, hogy a korábban vártnál 1 millió darabbal több iPhone-t fog eladni a társaság harmadik, és 3 millióval többet a negyedik negyedévben – köszönhetően elsősorban a kedvező iPhone 11 értékesítéseknek. Ráadásul a JPMorgan szerint a kedvező tendencia 2020-ban is kitart majd, amikor az Apple végre előáll a régóta várt 5G-kompatibilis iPhone-modellekkel.

Felfutás jöhet az Apple részvényárfolyamában Forrás: AFP/Johannes Eisele

Az elemzők prognózisa szerint az Apple jövőre 198 millió, míg 2021-ben 200 millió iPhone-készüléket tud majd eladni. A legutóbbi eladási adatok kapcsán egyébként a hardver-eladások okoztak némi megkönnyebbülést a befektetők számára, akik korábban idegesek voltak amiatt, hogy az Apple-t mennyire érinti negatívan az USA és Kína közti kereskedelmi háború.

Amikor azonban az Apple augusztusban közzétette a harmadik negyedéves eredményét, akkor

7 éve először közölte a cég, hogy az iPhone-ok csupán a negyedéves bevételek kevesebb, mint felét adták.

A harmadik negyedéves az iPhone-eladások 25,99 milliárd dolláros bevételt hoztak, ami éves alapon 12 százalékos csökkenést jelentett.

Optimizmusra adhat okot azonban, hogy az Apple szolgáltatói divíziója 12,6 százalékos növekedéssel 11,46 milliárd dolláros bevételt ért el. Ráadásul a társaság épp idén jelentette be, hogy elindítja a saját streaming szolgáltatását Apple TV+ néven, amelynek előfizetési díja havi 4,99 dollár lesz.