Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kecskepásztor fedezte fel, ma már az egész világ ezt issza

Group of friends drinking cappuccino at coffee bar restaurant Smart Phone Caffeine Coffee Cup Women Group Of People Personal Perspective Mocha Espresso Cappuccino Cafeteria Young Adult Cheering Drinking Meeting Heat - Temperature Togetherness Friendship O
Group of friends drinking cappuccino at coffee bar restaurant - People hands cheering and toasting with upper view point - Social gathering concept with men and women - Vintage marsala filtered look
Vágólapra másolva!
A kávé világnapja jó apropót szolgáltat ahhoz, hogy megnézzük, honnan is ered a világ kedvenc koffeines itala. Érdemes felidézni, hol nyitottak először kávéházakat, és bemutatjuk, hogy kik manapság a legnagyobb termesztők, illetve mely országokban isszák a legtöbb kávét az emberek.
Vágólapra másolva!

Egy kecskepásztortól a londoni kávéházakig

Azt pontosan senki sem tudja, hogy ki fedezte fel a kávét, de rengeteg történet kering róla. A legnépszerűbb talán az etióp Kaldi (Khaled) nevű kecskepásztorról szól, aki 850-ben állítólag megfigyelte, hogy miután egy bizonyos fa bogyóit ették a kecskéi, az állatok kifejezetten aktívak lettek, és képtelenek voltak elaludni este.

Kaldi a felfedezésről értesítette a helyi kolostort, ahol a szerzetesek a bogyókból italt készítettek, és arra jutottak, hogy tényleg élénkítő hatása van.

A kávé később ebből a kolostorból jutott el lassan az Arab-félszigetre, ahol tömegessé vált a kávé fogyasztása, illetve elkezdtek kereskedni vele. A 15. században, főleg Jemenben volt elterjedt a kávé, azonban a 16. századra már Perzsiában, Egyiptomban, Szíriában és Törökországban is szívesen fogyasztották.

Illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/ViewApart/Viewapart

Felbukkantak az első kávéházak is (qahveh khaneh) a Közel-Keleten, tehát már nemcsak otthon fogyasztották a kávét az emberek, hanem társadalmi, közösségteremtő jelentősége is lett a frissítőnek. Ezek a vendéglátóegységek a kulturális élet alappilléreivé váltak, ezért egy időben a Bölcsek Házának is nevezték őket.

A Közel-Keletre utazó európaiak segítségével terjedt el a kávézás az öreg kontinensen a 17. században. Az 1600-as évekig egyáltalán nem volt kávécserje az arab világon kívül, azonban 1616-ban a holland Pieter van der Broeck kicsempészett néhány kávémagot Jemenből, majd magával vitte Amszterdamba. Ezt követően Hollandia a gyarmatain, elsősorban Sri Lankán és Jáván kezdett kávét termeszteni, és a hollandok lettek Európa első számú szállítói

A kávé szép lassan a reggeli mellé felszolgált egyik legnépszerűbb ital lett, a 17. század közepére pedig Londonban már 300 kávéház működött, ahová nemcsak a gazdagabbak jártak, hanem kereskedők és művészek is. Ilyen helyekről indult például több korabeli óriáscég is, például a Lloyd's of London, amelyet az Edward Lloyd's Coffee House-ban hoztak létre.

Európából a kávé eljutott az Újvilágba is, azon belül is az akkori New Amsterdamba, mai nevén New Yorkba, az 1600-as évek közepén. Ugyan itt is egymás után nyíltak a kávéházak, Amerikában azonban 1773-ig, vagyis a bostoni teadélutánig a tea volt a népszerűbb frissítő, azután viszont a kávé hamarosan átvette a vezetést. Ebben segített Thomas Jefferson egyik mondása is, ő ugyanis kijelentette, hogy a kávé a civilizált világ kedvenc itala.

Még érdekesebb és kalandosabb a története annak, hogy a kávé miként jutott el Párizsból Dél-Amerikába.

Amszterdam polgármestere 1714-ben egy fiatal kávépalántát ajándékozott XIV. Lajos francia királynak, aki elrendelte, hogy a növényt ültessék el a Jardin des plantes de Paris-ban. Ezt követően egy fiatal tengerész, Gabriel de Clieu, miután hozzájutott ennek a fának néhány magjához, elindult Dél-Amerikába. Útközben volt ott sok kaland, előbb megpróbálták tőle ellopni a magokat, majd pedig túl kellett élni egy kalóztámadást is. Ennek ellenére sikerül eljutnia Martinique-ra, ahol elültették a magokat. Olyan megfelelő volt az éghajlat a kávécserjéknek, hogy a következő 50 évben 18 millió cserje nőtt a szigeten. A párizsi kávécserje így - némi túlzással - az összes karibi, dél- és közép-amerikai kávécserje ősének is mondható.

Arabica vagy robusta?

Jelenleg több mint 100 különböző kávéfajtát ismerünk, azonban közülük a legelterjedtebbek az arabica (Coffea arabica) és a robusta kávé (Coffea canephora). Az előbbi fő termőterülete Etiópia, Tanzánia, Guatemala, Jáva, Costa Rica, India és Kolumbia, míg az utóbbi Nyugat-Afrikában, Elefántcsontparton, Vietnámban és Indonéziában jellemző.

Illusztráció Forrás: @Meet with a Poem

Az arabica íze édes, puha és selymes, savtartalma alacsony, míg a robusta kesernyésebb, savasabb, durvább, ezért kiváló espresso készül belőle. Ez főleg a testessége és a sötétebb pörkölése miatt van, viszont éppen ezért kevésbé nemes kávénak tartják, mint az arabicát. Szintén jelentős eltérés van a kávénövények között is, hiszen míg a robusta ellenállóbb, addig az arabica nagyon érzékeny.

Az előbbi viszont több termést ad, azonban az arabica éréséhez 7-9 hónap kell csak, szemben a robusta 11 hónapos érési idejével.

Jelentős különbség van a kávék zsír-, cukor-, valamint koffeintartalmában is. A robusta 1,5 és 4 százalék közötti koffeint tartalmaz, míg az arabica 0,3 és 1,5 százalék közöttit. A cukor- és zsírtartalma viszont az arabicának nagyobb, mivel 60 százalékkal több zsírt és kétszer annyi cukrot tartalmaz.

Dél-Amerika uralja a piacot, de Vietnám is jelentős szereplő

Tavaly globálisan 169 millió zsáknyi kávét állítottak elő (1 zsák = 60 kg), amelyből 104 millió zsák arabica, 65 millió zsák pedig robusta volt. Ha a kontinenseket vetjük össze, akkor a legjelentősebb termelő 82 millió zsákkal Dél-Amerika. A világ legnagyobb kávétermesztője Brazília, a második helyen Vietnám áll, őket Ecuador és Laosz követi.

Az afrikai országok közül Etiópia mellett Uganda is jelentős kávétermelőnek számít, Közép-Amerikában pedig Honduras mondható valódi nagyhatalomnak.

A világ kávéellátása számára viszont egyre nagyobb problémát jelent, hogy Latin-Amerikában és Afrikában egyre többen hagynak fel a kávétermesztéssel, és állnak át más mezőgazdasági tevékenységre. Szintén vészjósló, hogy az amerikai ICE árutőzsdén nemrég 87,5 centre esett a globális termelés kétharmadát adó arabica kávéfajta ára.

Vietnám az egyik legjelentősebb kávénagyhatalom Forrás: Photononstop/Daniel Riffet/Photononstop/Daniel Riffet

A háttérben az áll, hogy Brazília devizája, a reál jelentősen gyengült a dollárral szemben, 2011 óta már 60 százalékot zuhant. A World Coffee Research szerint viszont a túlságosan mélyre szakadt árupiaci jegyzések visszaüthetnek, mivel az alacsony felvásárlási ár miatt a termelők kénytelenek spórolni, ez pedig nagyban gyengítheti a következő évek termésének minőségét.

A fiatalok és a skandináv országokban élők a legnagyobb kávéfogyasztók

Meglepő lehet, de a skandináv országok állnak a kávéfogyasztás élén. Finnországban 12 liter kávét iszik meg egy átlagember évente, Norvégiában 10 litert, Izlandon 9-et, Dániában pedig 8,7 litert. Ezzel szemben a franciák csupán 5 litert, a kávéjukról híres olaszok pedig mindössze 3,7 litert fogyasztanak el egy év alatt.

Ha már kávé, akkor kinek ne lenne ismerős a világ leghíresebb lánca, a Starbucks. Népességarányosan lebontva a legtöbb Starbucks kávézó Monacóban található, ahol 1 millió emberre 52 jut. Őket az Egyesült Államok követi 41-gyel, majd Kanada 38,8-cal és Aruba 27,25-tel követi.

A legtöbbet az ezredfordulós generáció költ kávéra, derült ki a Brit + Co reprezentatív felméréséből, amelyben 1000 amerikai kávéfogyasztót kérdeztek szokásairól. Az eredmény szerint 79 százalékuk napi rendszerességgel fogyaszt kávét annak ellenére is, hogy 12 százalékuk szerint a koffein káros az egészségre.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Mairo Cinquetti/NurPhoto/Mairo Cinquetti

Érdekesség viszont, hogy közel annyian fogyasztanak kávét az íze miatt (42 százalék), mint a serkentő hatása miatt (46 százalék). Az ezredfordulósok költenek a legtöbbet, évi 2 ezer dollárt kávéra, őket pedig a 35 és 44 év közöttiek követik, akik már 600 dollárral kevesebbet fizetnek a kávéért.

Az International Coffee Organization 2016-os adatai szerint az Egyesült Királyságban a legdrágább a kávé, ők fél kilóért több mint 16 dollárt fizetnek. A briteket Málta és Olaszország követi a listán, de a régiónkba tartozó Szlovákia és Csehország is az élmezőnyben van.

2017-es adatokból pedig az is kiderül, hogy mely kávézóláncok a legnagyobbak az Egyesült Államokban és Európában.

Európában a Costa 2755 kávézóval áll az élen, a második helyen 2406 egységgel a Starbucks, míg a harmadik a McCafé 2253 bolttal. Az Egyesült Államokban viszont a Starbucks 13 532 kávézójával jócskán vezet a második Dunkin' Donuts és a Tim Hortons előtt. Előbbi 8828 boltot, míg utóbbi 683-at visz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről