Három hónapos csúcsra futott a búza ára

búza
Vágólapra másolva!
A búza ára három hónapos csúcsra emelkedett az Egyesült Államok gabonatermelő övének hideg időjárása miatt, illetve azért, mert Egyiptom magasabb áron kezdte el felvásárolni a termést.
Vágólapra másolva!

A világ egyik híresebb opciós tőzsdéjén, a Chicago Board of Trade-n, vagyis a CBOT-on a búza kereskedése 0,3 százalékkal emelkedett, 5,15 dolláros vékánkénti árat elérve, ami július közepe óta a legmagasabb érték. A szójabab ára 0,2 százalékkal emelkedett vékánkénti 9,30 dollárra, míg a kukorica 0,1 százalékos emelkedést ért el 3,92-1/4 vékánkénti árral.

- mondta Phin Ziebell, az Ausztrál Nemzeti Bank agrárgazdasági közgazdásza. „Még nem tudjuk, hogy mekkora az Egyesült Államok hideg időjárása által okozott károk mértéke."

A búza ára Egyiptom egyszeri nagyobb tételű, magasabb árfolyamon történt felvásárlása és az amerikai rossz időjárás miatt emelkedett három hónapos csúcsra a chicagói árutőzsdén, mely a világ egyk leghíresebb opciós tőzsdéje Forrás: Shutterstock

A búza árára szintén hatással van az az ügylet, amelynek keretében

Egyiptom 405 ezer tonna orosz, francia és ukrán búzát vásárolt fel most magasabb áron,

mint legutóbb, október elején.

A kereskedők új kínai vásárlókat várnak az Egyesült Államok mezőgazdasági termékeire, miután Donald Trump amerikai elnök a múlt héten úgy nyilatkozott, hogy Kína beleegyezett abba, hogy 40–50 milliárd dollár értékben amerikai mezőgazdasági termékeket vásároljon a 15 hónapos kereskedelmi háború befejezésére irányuló megállapodás első szakaszában. Kína azonban csak akkor hajtaná végre ezeket a beszerzéseket, ha Trump visszavonja a kereskedelmi háború kezdete óta bevezetett vámokat - jelentette a Bloomberg.

Az amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) jelezte, hogy az amerikai kukorica betakarításának 22 százalékával, a szójababnak pedig 26 százalékával végeztek eddig. T

Ukrajna a jobb termésnek köszönhetően a 2019. július/2020. augusztusi szezonban mintegy 39 százalékkal, 15,44 millió tonnára növelte gabonakivitelét - közölte az ukrán Mezőgazdasági Minisztérium.

Forrás: CNBC.com