Komoly adósságválsághoz vezethet a kínai lassulás

Kína, jüan, pénz
--FILE--A Chinese clerk counts RMB (renminbi) yuan banknotes at a branch of China Construction Bank (CCB) in HuaiAn city, east Chinas Jiangsu province, 5 February 2014. New lending by domestic banks contracted in April, the central bank said on Monday (12 May 2014), as the government tolerated weaker credit expansion despite the potential impact on economic growth. New yuan-denominated loans reached 774.7 billion yuan ($124.95 billion) last month, down 17.6billion yuan year-on-year, the Peoples Bank of China said in a statement. The figure was also a dramatic decrease from 1.05 trillion yuan in March. Total social financing fell to 1.55 trillion yuan in April from2.07 trillion yuan the month before, according to central bank statistics. Total social financing is the broadest measure of credit. It covers numerous funding types and sources, such as loans in renminbi and foreign currency, trust loans, the equity market, off-balance-sheet items, corporate bonds, insurance, micro-lending and industry funds.
Vágólapra másolva!
Ahogy a kínai növekedés folyamatosan lassul, a vállalatoknak egyre nehezebb lesz törleszteniük az adósságaikat – figyelmeztetnek a legnagyobb hitelminősítők. Ezzel újabb szereplők kongatták meg a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy a vártnál sokkal súlyosabb hatása lehet a kínai gyengélkedésnek.
Vágólapra másolva!

Bár Peking újabb és újabb ösztönzőkkel kívánja fokozni a kínai gazdaság teljesítményét,

a GDP-növekedés lassulásával az ország vállalatai akár komolyabb adósságválságba is csúszhatnak

mondják a világ legnagyobb hitelminősítői.

A kínai kormány a múlt héten jelentette be, hogy tavaly 6,6 százalékkal nőtt az ország GDP-je, ami közel 30 éve nem látott alacsony szint. Noha elsőre nem könnyű megérteni, mi a probléma a 6,6 százalékkal, ami a világ legtöbb országa számára csupán álom, de Kína esetében a trendet érdemes nézni, ami pedig folyamatos lassulást mutat. Nem véletlen, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezetője is arra figyelmeztetett, hogy

a gond nem önmagában a jelenlegi növekedési adattal van, hanem azzal, ha a világ legnagyobb gazdaságának lassulása felgyorsul, és ezt Peking már nem tudja kordában tartani.

A lassuló növekedés ugyanis gyengülő nyereségességet jelent a hazai vállalatoknak, melyek sokszor súlyosan el vannak adósodva. Következésképpen, a tartós lassulás elkezdhet komolyabb csődhullámot okozni a cégek körében. Ráadásul ez Kínában szinte minden iparágat fenyeget – mondta jelentésében az S&P Global Ratings.

Romló kilátások

A hitelminősítő szakemberei úgy látják,

a kínai cégek adósságszolgálati lehetőségei egyre inkább romlani fognak, ahogy a kereslet csökken, a haszonkulcsok pedig szűkülnek.

Ehhez jön még, hogy Peking kétélű fegyvert tart a kezében. Egyrészt igyekszik ösztönözni a gazdaságot, de ezzel a másik oldalról éppen az adósságleépítést szünetelteti – vagy éppen fordítja vissza folyamatot. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a kínai önkormányzatok eladósodottsága is komoly problémát jelent, és ennek mértéke, illetve súlya még csak át sem látható teljes egészében.

Egyre súlyosabb terhet jelent a kínai cégek eladósodottsága Forrás: Imaginechina/Wang gang

Némileg bonyolítja a helyzetet, hogy

Peking az elmúlt években azt a célt tűzte ki maga elé, hogy fokozatosan átállítja Kínát egy lassabb, de fenntarthatóbb növekedést produkáló gazdasággá.

Az elmúlt hónapokban mutatott gyengélkedések viszont már elkezdtek aggodalmat kelteni a vezetésben, vagyis nagy kérdés, Peking mennyire pánikol be a friss számoktól és mennyire indít be újabb, esetleg felelőtlen élénkítéseket – melyek az adósság oldaláról éppen a sérülékenységet növelhetik.

Hitelek és csődök

Az S&P egyébként úgy számol, hogy a kínai vállalatok csődrátája idén csak mérsékelten fog nőni, azonban tavaly rekord mértékű, több mint 90 milliárd jüanos (13,3 milliárd dollár) volt a vállalati kötvények bedőlési rátája.

Ezzel párhuzamosan egy másik hitelminősítő, a Moody's egy közleményben jelezte, megoldás lehetne, ha a kínai biztosítási és bankfelügyelet további támogatásokkal segítené a kínai gazdaság hitelkínálatát.

Ennek hátulütője viszont az lehet, hogy az új hitelek nem biztos, hogy elérnék a kisebb – vagyis éppen a legsérülékenyebb helyzetben lévő – cégeket.

Az új hitelek ugyanis valószínűleg pont azokhoz a társaságokhoz mennének, melyek hitelprofilja egyébként is relatíve erős.

Kétélű fegyvert jelentenek az állami élénkítések Forrás: Imaginechina/Liu zhuoqun - Imaginechina/Liu Zhuoqun

A jelenlegi nehézségeket pedig csak még tovább fokozná, ha a kínai-amerikai kereskedelmi konfliktus eszkalálódna – mondta a CNBC-nek Jackson Wong, a hongkongi Huarong International Securities igazgatója. A szakember szerint ebben az esetben a kínai cégek hitelproblémái még tovább fokozódnának.