Az ország, ahol 10 millió baromfitojást dobatnának ki az olcsó húsár miatt

biogazdaság, illusztráció, organikus tojások franciaországban
TO GO WITH AFP STORY BY LAURENCE BOUTREUX This photo taken on October 22, 2013, shows French farmer Jean-Louis Dudoux holding organic eggs at his farm in Le Houga, southwestern France. According to the French Agency for the development and promotion of organic agriculture (Agence française pour le développement et la promotion de l'agriculture biologique), only 1 % of chickens sold in France are organic. However, for the farmers who do chose to grow organic chickens outdoors there has been no shortage of demand, even throughout the economic crisis, and the farmers often find themselves selling their quality organic chickens and eggs at prices well above those of non-organic poultry. AFP PHOTO / REMY GABALDA
Vágólapra másolva!
Szokatlan kormányzati ötletről számol be a Bloomberg Indonéziából. A rekordalacsony baromfihús árak piaci folyamatok szerint zajló emelkedését Jakarta úgy kényszerítené ki, hogy a tojások megsemmisítését javasolja a baromfitartóknak. Kérdés, amennyiben az árak tényleg emelkedésnek indulnak, hogyan tudja a szerény anyagi lehetőségekkel bíró lakosság megfizetni az árát?
Vágólapra másolva!

A kormány azt javasolta a baromfitartó gazdálkodóknak - elsősorban a nagyvállalatoknak -, hogy semmisítenek meg, dobjanak ki, vagy adjanak oda a fogyasztóknak és felvásárlóknak ingyen 10 millió tojást, mert ezzel megállítható lehet a baromfihús árának további zuhanása, sőt, ezáltal normalizálhatnák az árszínvonalat. Ha ugyanis kevesebb a tojás, amiből csirkék kelnek ki, akkor csökken a baromfihús mennyisége, az pedig emeli az árakat - érvel az indonéz vezetés.

A statisztikai adatok megmutatják, hogy a baromfi átlagos kereskedelmi ára valóban mélyponton van.

Csak idén mintegy 25 százalékos esést produkált, és most 30 ezer indonéz rúpia (kb. 600 forint) körül mozog kilogrammonként.

A központi bank élelmiszerágazattal foglalkozó információs háttérintézményének közlése szerint, ez a legalacsonyabb ár 2016 júliusa óta, amikortól az intézmény egyáltalán adatgyűjtést végez.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/Remy Gabalda

Az ötlet azután kapott nyilvánosságot, hogy júniusban minden, 68 hetesnél idősebb baromfi levágásáról döntöttek, amely az élőállat-állomány "frissülését" és szintén az árak normalizálását szolgálja. A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint ehhez a kezdeményezéshez már 45 nagyüzemi baromfitartó vállalat csatlakozott, illetve csatlakozik szeptember 20-ig. A baromfitartók szövetségének elnöke azt közölte, a programnak már októberben lehet hatása a beszállítói láncokban, és így csökkenhetnek a baromfitartók veszteségei.

Ugyanakkor kérdés az, mit szólnak a tervek szerint mesterségesen előidézett árnövekedéshez a fogyasztók?

A baromfihús ugyanis a legolcsóbb állati fehérjeforrás Indoznéziában, ott, ahol milliók élnek napi 2 dollárnál (kb. 600 forint) kevesebből.

A mostani bejelentést sokan úgy értékelik, hogy a kormány ezzel "árrobbanást" akar előidézni, az újra emelkedésnek induló baromfiárakkal a termelő iparágat támogatva. A mostani alacsony árak ugyanis érzékenyen érintik a szektorban működő vállalatokat, nem egy közülük részvényei értékének 20-30 százalékát is elveszítette egy év alatt.