A kormány azt javasolta a baromfitartó gazdálkodóknak - elsősorban a nagyvállalatoknak -, hogy semmisítenek meg, dobjanak ki, vagy adjanak oda a fogyasztóknak és felvásárlóknak ingyen 10 millió tojást, mert ezzel megállítható lehet a baromfihús árának további zuhanása, sőt, ezáltal normalizálhatnák az árszínvonalat. Ha ugyanis kevesebb a tojás, amiből csirkék kelnek ki, akkor csökken a baromfihús mennyisége, az pedig emeli az árakat - érvel az indonéz vezetés.
A statisztikai adatok megmutatják, hogy a baromfi átlagos kereskedelmi ára valóban mélyponton van.
Csak idén mintegy 25 százalékos esést produkált, és most 30 ezer indonéz rúpia (kb. 600 forint) körül mozog kilogrammonként.
A központi bank élelmiszerágazattal foglalkozó információs háttérintézményének közlése szerint, ez a legalacsonyabb ár 2016 júliusa óta, amikortól az intézmény egyáltalán adatgyűjtést végez.
Az ötlet azután kapott nyilvánosságot, hogy júniusban minden, 68 hetesnél idősebb baromfi levágásáról döntöttek, amely az élőállat-állomány "frissülését" és szintén az árak normalizálását szolgálja. A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint ehhez a kezdeményezéshez már 45 nagyüzemi baromfitartó vállalat csatlakozott, illetve csatlakozik szeptember 20-ig. A baromfitartók szövetségének elnöke azt közölte, a programnak már októberben lehet hatása a beszállítói láncokban, és így csökkenhetnek a baromfitartók veszteségei.
Ugyanakkor kérdés az, mit szólnak a tervek szerint mesterségesen előidézett árnövekedéshez a fogyasztók?
A baromfihús ugyanis a legolcsóbb állati fehérjeforrás Indoznéziában, ott, ahol milliók élnek napi 2 dollárnál (kb. 600 forint) kevesebből.
A mostani bejelentést sokan úgy értékelik, hogy a kormány ezzel "árrobbanást" akar előidézni, az újra emelkedésnek induló baromfiárakkal a termelő iparágat támogatva. A mostani alacsony árak ugyanis érzékenyen érintik a szektorban működő vállalatokat, nem egy közülük részvényei értékének 20-30 százalékát is elveszítette egy év alatt.