Megújul a szegedi távfűtés és nem is akár hogyan

szeged
Szeged, Hungary. City in Csongrad county. Cityscape with Tisza river.; Shutterstock ID 114547369
Vágólapra másolva!
Huszonkét milliárd forintos beruházással, uniós támogatással geotermikus fűtési rendszert alakítanak ki több szegedi városrészben, a fejlesztésnek köszönhetően felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás.
Vágólapra másolva!

Szegeden jelenleg a távfűtő-rendszer a legnagyobb károsanyag-kibocsátó. A város azonban a legnagyobb környezetvédelmi beruházására készül, mellyel

négy év alatt felére csökken a távfűtéshez felhasznált gáz mennyisége és a szén-dioxid-kibocsátás.

Kilenc szegedi hőkörzetben egy-egy kitermelő és két-két 2000 méteres talpmélységű visszasajtoló kutat fúrnak, amelyek átlagos hozama óránként 80 köbméter 92 fokos hőmérsékletű termálvíz lesz. A kutak éves szinten 450-500 ezer gigajoule (GJ) hőenergiát biztosítanak.

Egy-egy kút fúrása átlagosan 3 hónapig tart, a beruházás része emellett 44 kilométer távvezeték lefektetése, valamint 75 hőcserélő kialakítása a távhő szolgáltató központjaiban.

A kinyert termálvíz teljes egészét visszasajtolják, ezzel biztosítva a rendszer fenntarthatóságát.

A geotermikus fűtési rendszer kellő karbantartás mellett 60-80 évig működhet.

A szegedi - Reykjavík után - Európa második legnagyobb geotermikus lakossági távhőszolgáltató-rendszere lesz.

Szegeden Európa második legnagyobb geotermikus fűtési rendszerét hozzák létre Forrás: trivago.com

Az első hőkörzetben, az Odesszai városrészben november közepén már termál energia biztosítja a fűtést, a teljes beruházás 2022/2023-as fűtési idényre készül el.

Szegeden a belvárosban és Újszegeden már 2012-ben kialakítottak és azóta működtetnek két geotermikus fűtési rendszert.

A 22 milliárd forintos fejlesztést a cég, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nkft., valamint a Szegedi Távfűtő Kft. konzorciuma valósítja meg. A beruházás költségeiből 9,6 milliárd forintot uniós támogatás fedez.

A városban a távfűtött lakások száma meghaladja a 27 ezret, a 23 fűtőmű ezek mellett további 469 intézményt is kiszolgál. Ehhez évente 27 millió köbméter földgázt és 6,433 millió kilowattóra villamos energiát használnak fel.