A pekingi kormány megbízható embereket küld 100 kínai magáncéghez

Alibaba
--FILE--A Chinese netizen looks at a logo of Alibaba.com on his computer in Huaibei city, east China's Anhui province, 19 September 2018. Alibaba Group Holding Ltd announced on Wednesday (19 September 2018) the establishment of a dedicated chip subsidiary that aims to create customized artificial intelligence chips and embedded processors to further support the tech giant's sprawling cloud and internet of things businesses. The company plans to launch its first indigenous AI interference chip - AliNPU - in the second half of 2019, Chief Technology Officer Zhang Jianfeng told its annual cloud computing conference in Hangzhou. Zhang said the company has embarked on developing its own quantum processors, and is looking to roll out genuine quantum chips in two to three years.
Vágólapra másolva!
Kormányzati tisztségviselőket küld a kínai kormány 100 magánvállalathoz a technológiai központnak számító Hangcsouba – írja a kínai állami média. Az intézkedés részeként olyan cégekbe is megbízható kormányzati embereket ültetnek, mint például az Alibaba.
Vágólapra másolva!

A kínai kormány megbízható embereket tervez ültetni 100 magánvállalatba. Az állami média értesülései szerint olyan „kulcsfontosságú" cégekről van szó, mint az Alibaba, a Geely Holdings vagy a Wahaha. A teljes listát nem hozták nyilvánosságra, de azt lehet tudni, hogy a projekt a technológiai központnak számító Hangcsouban üzemelő társaságokat érinti.

Hangcsou vezetése pedig maga is részt vett a direktíva kidolgozásában, amely az „új feldolgozóipari terv" elnevezést kapta.

A projekt hivatalos célja, hogy felpörgesse a kínai feldolgozóipart, illetve segítse a helyi gazdaság teljesítményét.

Az intézkedés pedig onnan nézve nem is meglepő, hogy a kínai kormány az elmúlt időszakban komoly erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy átalakítsa a világ második legnagyobb gazdaságát. A Made in China 2025 nevű stratégia magja, hogy Kína felzárkózzon a legnagyobb versenytársak mellé olyan területeken, mint a magas hozzáadott értékű ipar vagy a robotika.

Hangcsou a kínai technológia és ipar egyik központja Forrás: AFP/Imaginechina/Liang Zhen

A Sanghajtól egy órányi vonatútra fekvő Hangcsou pedig kiemelten fontos település, mivel a város több jelentős cégnek is otthont ad. Itt vannak például az Alibaba globális székhelyei is, melyekben a társaság 20 ezer alkalmazottnak biztosít munkahelyet.

Az Alibaba egyébként már nyilatkozott is arról, hogy megértik a kezdeményezést, amely nem fogja megzavarni a vállalat működését.

A Geely autógyártó és az üdítőital-gyártásban működő Wahaha nem reagált azonnal a kormányzati direktívára.

Noha a hivatalos cél a vállalatok támogatása és az üzleti környezet javítása, mégis övezi némi gyanú a kínai kormány direktíváját – írja a CNBC.

A kínai törvények szerint ugyanis a cégeknek kötelességük adatot szolgáltatniuk, ha erre vonatkozó kormányzati kérés érkezik.

Ez pedig némi aggodalomra adhat okot, főleg azt követően, hogy nemrég épp a kínai Huawei került egy globális biztonsági vita középpontjába. A nemzetközi szereplők ugyanis felvetették, hogy ha a Huawei készülékei hozzáférést kapnak az 5G hálózathoz, akkor az elméletben a kínai kormány számára is példátlan hozzáférést jelentene a felhalmozott adatokhoz. Bár a pekingi vezetés korábban minden erre vonatkozó felvetést igyekezett elhárítani, a mostani direktíva újra felveti a kérdést, pontosan milyen szerepet játszik a kormány a kínai vállalatok működésében.