Ezek az országok a legnyitottabbak a turisták felé

Travel or turism concept.  Old  suitcase  with opened passport trip travel passport suitcase tourism luggage vacation airport destination international journey vintage immigration document business tourist retro old holiday country visa citizenship ticket
Travel or turism concept. Old suitcase with opened passport with visa stamps. 3d illustration
Vágólapra másolva!
A turizmus szempontjából óriási jelentősége van annak, melyik ország területére kinek mennyire egyszerű belépni, természetesen a legális keretek között. Különös figyelmet kap ebben a vízum kérdése is, illetve az, mennyire nehéz annak beszerzése. Most összeállítás készült arról, mely államok azok 2018-ban Földön, ahol a legkönnyebb illetve a legkevesebb feltételeket támasztják a beutazási vízum kiadásának, vagyis hová a legkönnyebb beutazni a látogatóknak.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének jelentését a Quartz mutatja be. Eszerint van a világnak egy olyan térsége, ahová eljutni - például Európából - ha nem is olyan egyszerű, de az ott működő államokba belépni nem okoz gondot. Függetlenül attól, hogy az utazó Afganisztánból vagy Ausztriából, Szíriából vagy épp Svájcból érkezik, a Csendes-óceánban nyugvó szigetállamok többségében tárt karokkal fogadják.

Képünk illusztráció Forrás: Getty Images/iStockphoto/This content is subject to copyright./Bet_Noire

A Turisztikai Világszervezet összeállításában azt értékelte, melyik ország mennyire nyitott a turistákra, mennyire könnyű oda a belépés, illetve a vízum igénylése. Ehhez különböző szempontokat vett alapul, majd mindegyik ország - sőt, régiók is - megkapták pontszámaikat, illetve pontszámtartományukat egy skálán. Ezen minél magasabb a pontszám, illetve a megadott intervallum, az ország annál nyitottabb a turisták számára. Így állt össze a húsz legnyitottabb ország listája.

Mindez nem is olyan magától értetődő, mint amilyennek tűnik.

Az adatok szerint például 2015-ben, a nemzetközi utazási forgalomban részt vevők mintegy 61 százalékának utazása előtt kellett vízumot igényelnie az adott országba való bejutáshoz. A vízumigénylés pedig nem egyszer drága és időigényes feladat, az elutasítás esélyéről már nem is beszélve. Például, 2017-ben az USA-ba való beutazáshoz mintegy 6,4 millióan igényeltek B-típusú vízumot (ez két változatot takar, az egyiket jellemzően üzleti, a másikat üdülési, turisztikai célú beutazásnál kell igényelni bizonyos országokból érkezőknek). Az elutasítási arány itt 32 százalékos volt.

Könnyen belátható, hogy a vízum kérdésének megkerülhetetlen jelentősége van a turizmus gazdasági vonatkozásai miatt.

Ez az iparág az egyik leggyorsabban fejlődő globális viszonylatban. Az előrejelzések szerint 2030-ra a nemzetközi idegenforgalomban az érkező turisták száma (tehát a belépések más ország területére) eléri az 1,8 milliárdot. A vízumkövetelmények csökkentése így az idegenforgalomtól függő országok számára az egyik legegyszerűbb módja lehet a potenciális látogatók odacsalogatására.

S hogy e megfontolások szerint mely országok a legnyitottabbak, hová a legkönnyebb beutazni?

A jelentés összeállítói három parányi országnak adtak 100-100 pontot.

A három ország egymás közötti sorrendisége alapján

az első helyen a Cook-szigetek áll, amelyet szintén 100-100 ponttal, Mikronéziai Szövetségi Államok (alig 700 négyzetkilométeren) és Niue követ, bár utóbbi függetlensége Új-Zélanddal való társulása okán csak részleges.

Mindhárom, a külvilág számára gyakran idillikusnak tűnő szigetcsoport gazdasága döntően függ a turizmustól, így esetükben nem meglepő a kiemelkedő pontszám.

A Cook-szigetek a világ legnyitottabb országa, ide a legkönnyebb a turistáknak beutazni Forrás: Julius_Silver/Pixabay

A lista további előkelő helyein is számos térségbeli, valamint délkelet-ázsiai államot találni, de Bolíviával és Ecuadorral Dél-Amerika is képviselteti magát, valamint az élmezőnyben végzett az olyan, hírekben keveset szereplő és az ország számos problémája miatt turisztikailag alig értékelt Haiti is.

A szervezet azt is megvizsgálta, hogy a világ mely régiói a legnyitottabbak. Eszerint Délkelet-Ázsia áll az első helyen, 59 ponttal. Óceánia 50 ponttal a második, míg Kelet-Afrika 57 ponttal a harmadik, 37 pontos átlag mellett.

De mi a helyzet az olyan, globálisan is jelentős turisztikai célországokkal, melyek viszonylag szigorú vízumrendszert tartanak fenn?

A szigorúbb vízumkötelezettséggel rendelkező országok, mint például Franciaország vagy az Egyesült Államok, fejlettebb gazdaságokkal rendelkeznek, ahol a turizmus, bár nagyon fontos, arányait tekintve jóval kisebb szerepet játszik a gazdasági teljesítményben.

A Turisztikai Világszervezet értékelése szerint ezeknek az országoknak a vízumrendszereinél a biztonság javításának elősegítése, a bevándorlás ellenőrzése, és az idegenforgalmi igények jobb, magasabb szintű kiszolgálása jelentik a fő szempontokat a vízumkötelezettségnél. Ugyanakkor az is igaz, hogy számos turista a célország saját szempontjai iránt kevésbé megértő, és a drága és sokszor bonyolult ügyintézéssel megszerezhető vízum helyett, egyszerűen más utazási célpontot választ.