Összeomlott az első cég a fájdalomcsillapító függőségi botrány miatt

tabletta gyógyszer pills pirula
Vágólapra másolva!
Helyi idő szerint vasárnap este csődvédelmet kért az OxyContint gyártó Purdue Pharma, miután a vállalatot már több mint 2600-an perelték be azért, mert a vádak szerint a cégnek hatalmas szerepe volt az Egyesült Államokban kialakuló opioidválságban.
Vágólapra másolva!

A Purdue Pharma ellen jelenleg 24 államban folyik kártérítési per, ezért már egy ideje számítani lehetett arra, hogy előbb-utóbb csődöt fog jelenteni a gyógyszergyártó. Egy friss tanulmány szerint az amerikai opioidválság 1999 és 2017 óta 400 ezer életet követelt.

A vádak szerint a Purdue Pharma éveken át félrevezette az orvosokat és a betegeket, a fájdalomcsillapítóikat pedig úgy reklámozták, hogy azok nem okoznak függőséget, pedig ennek éppen az ellenkezője igaz.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A connecticuti székhelyű nagyvállalat ellen jelenleg több mint kétezer kártérítési per van folyamatban, és nemcsak tagállamok, hanem egyéni károsultak is perlik.

Az NBC televízió értesülései szerint a cég vezetői összességében mintegy 10-12 milliárd dolláros, peren kívüli megegyezésekről tárgyalnak, és a vállalatot birtokló Sackler-család a saját vagyonából hárommilliárd dollárral járulna hozzá a kártérítésekhez.

A hét elején Oklahomában a Johnson & Johnson gyógyszergyárat egy szövetségi bíróság már elítélte az opiátválságban játszott szerepéért: a bíróság 572 millió dolláros kártérítésre ítélte a gyógyszereket és egészségügyi termékeket gyártó céget.