A 200 milliós olajnagyhatalom, amely szabadulna a készpénztől

naira, nigériai pénznem, Nigéria
Bank notes in naira, dollars, euros and pounds sterling are pictured in Lagos, on January 26, 2016. / AFP PHOTO / PIUS UTOMI EKPEI
Vágólapra másolva!
Sokat drágít Nigéria a készpénzhasználaton, nem titkoltan azzal a céllal, hogy ezzel mind a cégeket, mind a lakosságot a digitális pénzügyi megoldások felé tereljen, számol be erről egy helyi lap. Ha az elképzelés beválik, az Afrika vezető olajhatalmának számító ország akár nagyon rövid idő alatt elbúcsúzhat a készpénztől.
Vágólapra másolva!

Nigéria már 2012-ben meghirdette a készpénzmentesség ország irányelvét, amelynek értelmében fokozatosan implementálták az ezzel kapcsolatos döntéseket a közel 200 millió lakosú ország szövetségi államaiban.

A cél az, hogy Nigéria 2020. március 31-re országos szinten juttassa érvényre a készpénzmentességi irányelveket, azaz az ország a kézzelfogható naira - a helyi pénz - végső elbúcsúztatásának útjára lépjen.

Ebben jelenthet most fontos mérföldkövet az, hogy a központi bank döntése alapján, a meglévők mellé, újabb jelentős marzsokkal sújtják a banki készpénzes műveleteket.

Szabadulna a nigériai jegybank a nairától, legalábbis készpénzben Forrás: AFP/Pius Utomi Ekpei

A jegybank azt közölte, mostantól 3 százalékos díj terheli az 500 ezer naira feletti magánszemélyes készpénzfelvételt, és 2 százalék a befizetéseket. A vállalatoknak pedig 3 millió naira feletti felvételénél 5 százalékos, befizetésnél 3 százalékos díjat kell fizetniük. Ezek a százalékok a már meglévő díjakhoz adódnak.

A rendelkezések már hatályba is léptek, miután a jegybank most lezajlott felülvizsgálatában, sikeresnek ítélte a készpénzmentességet célzó irányelvek bevezetésének eddigi lépéseit.