Nem találja ki, hogy mennyit ér a világ 100 legnagyobb vállalata

tőzsde kereskedés árfolyam
A trader works on the floor at the closing bell of the Dow Jones at the New York Stock Exchange, March 31, 2017 in New York. Wall Street finished a strong quarter with a whimper Friday, with major indices ending lower as US President Donald Trump promised to fight trading partners that short-change the United States. / AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Vágólapra másolva!
A PwC Global Top 100 vállalati rangsora alapján a világ száz legnagyobb, tőzsdén jegyzett vállalatának piaci tőkeértéke 1040 milliárd dollárral nőtt az elmúlt 12 hónapban, ami 5 százalékos növekedést jelent.
Vágólapra másolva!

A cégek gyarapodása visszafogottabb mint a 2018-as felmérés eredményeként megmutatkozó 15 százalékos növekedés, ami komolyabb kihívást jelentő piaci körülményekre utal.

A piaci tőkeérték elmúlt évi növekedése elsősorban az erős gazdasági környezetben működő amerikai vállalatoknak köszönhető.

Kínában és Európában a tavalyi növekedéssel ellentétben a piaci tőkeérték csökkenése volt tapasztalható (-4 százalék, illetve -5 százalék).

Továbbra is a technológiai szektoré a vezető szerep, bár az egészségügyi, fogyasztói szolgáltatási és távközlési szektorok fölöttébb erősen teljesítettek az elmúlt évben.

A Global Top 100 ranglista helyeinek több mint felén már ötödik éve, az idei évben 54 helyen, egyesült államokbeli vállalatok állnak, az összesített eredményt felülmúló 9 százalékos növekedéssel. Az amerikai vállalatok a teljes piaci tőkeérték 63 százalékát képviselik, ami növekedést jelent a tavalyi 61 százalékhoz képest.

A piaci tőkeérték alapján a Global Top 100 második legnagyobb szeletét az elmúlt 12 hónapban a kereskedelmi bizonytalanságok és azok helyi piaci hangulatra gyakorolt hatása miatt bekövetkezett 4 százalékos visszaesés ellenére Kína alkotja. Ez ellentétben áll a 2018-ban elért 57 százalékos növekedéssel, amikor három új vállalat került a Global Top 100 közé és kettő az első tíz helyezett között végzett.

Forrás: PwC/Origo

A geopolitikai nehézségek, többek között a Brexittel kapcsolatos bizonytalanság, valószínűleg befolyásolták az európai székhelyű vállalatok által az elmúlt egy évben a rangsorban elért helyezéseket.

Három európai székhelyű vállalat kikerült a 100 legnagyobb vállalat közül és a rangsorban szereplő európai székhelyű vállalatok piaci tőkeértéke összességében 5 százalékkal esett vissza.

A világ többi részének vállalatai esetében pozitívabbak a közelmúltbeli trendek: ezen vállalatok piaci tőkeértéke 22 százalékkal növekedett.

A rangsorban összességében India teljesített relatív értelemben a legjobban.

Igaz, hogy csak két vállalat jutott be a 100 legnagyobb vállalat közé, de azok piaci tőkeértéke az erős tőzsdei teljesítménynek és az erőteljes nyereségeknek köszönhetően 63 milliárd dollárra, vagyis 37 százalékkal növekedett.

„Miközben az USA továbbra is a Global Top 100 élvonalát termeli ki, a rangsort várhatóan egyre nagyobb mértékben alakítja majd Kína, India és az egyéb fejlődő piacok. Az idei évben a rangsorba első ízben bekerült indiai és szaúd-arábiai vállalatok, valamint a világ többi részének vállalatai értékében tapasztalt erős növekedés is ezt támasztja alá" - mondta Polacsek Csaba, a PwC Magyarország Üzleti tanácsadásának cégtársa.

A Global Top 100 vállalat piaci tőkeértékét tekintve továbbra is a technológiai szektor képviselteti magát a legnagyobb arányban, a pénzügyi szektort és a harmadik helyen álló egészségügyi szektort lekörözve. Az egészségügyi, fogyasztói szolgáltatási és távközlési szektorokban tapasztalt 15 százalékos növekedés felülmúlta a technológiai szektor 6 százalékos növekedését, amire 2018 végén a volatilitás volt jellemző. A pénzügyi szektorban működő vállalatok a piaci tőkeérték 3 százalékos csökkenésével a leggyengébb teljesítményt könyvelhetik el.

A piaci tőkeérték tekintetében legértékesebb vállalatok rekordszinten vannak (a kép illusztráció) Forrás: AFP/Bryan R. Smith

A legnagyobb tíz vállalat között továbbra is technológiai és e-kereskedelmi vállalatok - a Microsoft, az Apple, az Amazon és az Alphabet - állnak az élen, melyeket hatodik helyen a Facebook, hetedik helyen az Alibaba és nyolcadik helyen a Tencent követ.

A piaci tőkeérték abszolút növekedését tekintve a legjobb teljesítményt a Microsoft nyújtotta: a vállalat értéke 2018-hez képest 202 milliárd dollárral, vagyis 29 százalékkal nőtt,

amivel a legelőkelőbb helyet biztosította magának. A vállalatot az Apple, az Amazon és az Alphabet követi a rangsorban. Ez a szökevénycsoport 40 százalékkal előzi meg az ötödik helyezett Berkshire Hathaway vállalatot, aminek piaci tőkeértéke 494 milliárd dollár.

További részletek és a jelentés letöltése: Pwc.com