Raklapon szállítják a pénzt a Disney-mesék feldolgozásai

LE ROI LION - THE LION KING (2019) remake
LE ROI LION THE LION KING 2019 de Jon Favreau COLLECTION CHRISTOPHEL © Walt Disney Pictures / Fairview Entertainment
Vágólapra másolva!
A Disney számára 2019 első fele minden várakozást felülmúlt, és ezzel a vállalat beírta magát a történelemkönyvekbe. Egy olyan rekordot sikerült felállítaniuk, amelyet minden bizonnyal a közeljövőben senki, de még ők maguk sem fognak megdönteni.
Vágólapra másolva!

A Disney-filmek 2019 első felében már 7,67 milliárd dollárt hoztak a vállalat számára. A Bosszúállók: Végjáték adta a bevétel legnagyobb részét, hiszen világszerte 2,8 milliárd dollár folyt be a Marvel-filmnek köszönhetően. Szokatlanul jól teljesített a Marvel Kapitány is a mozikban, a film átlépte az 1 milliárd dolláros bevételi határt, és minden idők hatodik legsikeresebb Marvel-filmje lett.

Az új aranybányát a Disney számára egyértelműen a klasszikus mesék remake-jei jelentik.

Az Oroszlánkirály "élőszereplős" változata ugyan a kritikusok tetszését nem nyerte el, de az 1994-es klasszikus remake-je 10 nap alatt 543 millió dollárt hozott a vállalat számára, és várhatóan már augusztusban átlépi az 1 milliárd dolláros határt. Szintén nagyszerűen ment az Aladdin, amely pénteken érte el az 1 milliárd dolláros globális bevételt.

A Disney 2010-ben kezdte el a régebbi meséinek feldolgozását, akkor az Alice Csodaországban debütált a mozikban, de már korábban, 1996-ban és 2000-ben is próbálkoztak élő szereplős feldolgozásokkal, akkor éppen a 101 kiskutyá-val. Azóta többek között már bemutatták a Hamupipőke, A dzsungel könyve, a Szépség és a szörnyeteg és a Dumbo modernizált változatait is.

Az új Oroszlánkirály Forrás: Collection Christophel/© Walt Disney Pictures - Fairview Entertainment/Walt Disney Pictures - Fairview

Nem csak a képi megjelenés változott ezekben a filmekben, hiszen sok esetben a forgatókönyvet is átírták annak érdekében, hogy az a jelenkor igényeit is kielégítse. Emiatt néhány film az eredetinél jóval hosszabb lett. Az 1941-ben bemutatott Dumbo például csak 63 perces volt, míg az új változat több mint kétórásra sikerült.

Az új Oroszlánkirály első hetét is beleszámítva, a Disney az elmúlt kilenc évben 7 milliárd dollárt kaszált a feldolgozásokon.

Ráadásul ezek a filmek egyenként is sokkal több bevételt hoztak, mint az eredetiek.

Az 1991-ben bemutatott Szépség és a Szörnyetek globálisan 424 millió dollárt hozott, a 2019-es remake viszont 1,2 milliárd dollárt.

A sikerek viszont nem csak az új látványvilágnak köszönhetőek, hiszen az eredeti alkotások alapozták meg a mostaniak népszerűségét. Ez különösen igaz az Alice Csodaországban, a Csipkerózsika és a Dumbo című filmekre, amelyek a mozikban ugyan nem arattak nagy sikert, de később fokozatosan nőtt a népszerűségük a videokazettás megjelenést követően.

A feldolgozások sikerességének másik kulcsa Kína, ahol az eredeti filmek iránt kicsi volt a kereslet,

viszont a mostani technológiai innovációknak köszönhetően a közönség falja a Disney-meséket. Emellett az IMAX és a 3D filmek iránti kereslet is megdobja a bevételt, mivel ezekre a vetítésekre drágábbak a jegyárak.

Mivel ennyire jól teljesítenek a feldolgozások, a Disney-nél már egy újabb tucat remake-et terveznek készíteni. Köztük lesz a Pinocchio, a Hófehérke és a hét törpe, a Kis hableány, valamint A dzsungel könyve második része is.