Már az EU is vizsgálódik az Instagram után

Instagram
Instagram logo. 12 July, 2018, Warsaw, Poland. (Photo by Krystian Dobuszynski/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az ír adatvédelmi bizottság – amely az Európai Unió egyik legfelső szintű adatvédelmi hatósága – közölte, hogy jelenleg vizsgálják, uniós polgárok érintettek-e és ha igen, akkor milyen mértékben az Instagramon történt rendszeres adatgyűjtésben – írja a Business Insider.
Vágólapra másolva!

A Hyp3r marketingcég felhasználók millióinak nyilvános adatait gyűjtötte be a Facebook tulajdonában lévő képmegosztó alkalmazásból: a felhasználók helyét, valamint a 24 óra után törlődő Insta Story-kat és egyéb adatokat gyűjtöttek.

Illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Krystian Dobuszynski

Az ügyet a Business Insider fedte fel, és magyarázatot kért az Instagramtól – a közösségi médiaoldal ezután felfüggesztette partneri tevékenységét a Hyp3rrel.

A marketingcég éveken keresztül kihasználta az Instagram biztonsági réseit, anélkül, hogy az azt üzemeltetőknek feltűnt volna. Korábban a Hyp3r az Instagram hivatalos marketingpartnere volt.

Valószínűleg sok más külsős cég is használta azt a módszert, amivel a marketingcég adatokat gyűjtött.

A Hyp3r tagadta a vádakat, a vállalat szóvivője elmondta, hogy a társaság megfelel a GDPR törvénynek, és a cég titkosítja az összes személyesen azonosítható információt.

Illusztráció Forrás: AFP/Anadolu Agency/Muhammed Selim Korkutata

– nyilatkozta az EU szóvivője.

Állítólag ezzel a módszerrel a Hyp3r a világ minden tájáról gyűjtött helyadatokat.