Történelmet írhat a szuperállampapír, miközben rekordokat dönt az OTP

OTP Bank
Vágólapra másolva!
Fontos negyedéves jelentések érkeztek a héten, hiszen például a Richter, az OTP és a magyar Telekom is nyilvánosságra hozta az eredményeit. Emellett a BWM rekordnegyedévről számolt be, kiderült, hogy miért csökkenhet akár 30 dollárra a nyersolaj hordónkénti ára, és meglepő fordulatok voltak a héten kirobbant dinnyeháborúban. A hét gazdasági összefoglalója.
Vágólapra másolva!

Minden idők legsikeresebb terméke lehet a szuperállampapír

A lakosság 1510,5 milliárd forintot jegyzett a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a jegyzés június elejei indulása óta a hétfő délutáni zárásig. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítással rendelkezők számára meggyőzőek a "szuperállampapír" kínálta előnyök, és hihetetlen mennyiségű összegeket csoportosítottak át ebbe az új befektetési lehetőségbe.

Illusztráció Forrás: MTI/Oláh Tibor

Ennek alapján a legújabb magyar állampapír minden idők legeredményesebb és legkeresettebb befektetési terméke lehet. Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a héten hangsúlyozta, hogy a lakosság jelenleg az államadósság mintegy 25 százalékát birtokolja, de ez az arány a jövőben jelentősen megnőhet.

A második negyedévről jelentettek a magyar blue chipek

Az OTP által közzétett második negyedéves jelentés szerint a vállalat történelmi, 105,4 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el, ez pedig jócskán meghaladta az elemzők várakozásait. A Richter Gedeon második negyedéves jelentéséből megtudhattuk, hogy 119,9 milliárd forint konszolidált árbevételt ért el a vállalat, ami 8,5 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Illusztráció Forrás: Origo

A Telekom második negyedéves eredményeire némiképp hatással volt a Huawei-botrány is. A cég adózott eredménye éves összehasonlításban 1,5 százalékkal, 14,5 milliárd forintra csökkent, a társaság árbevétele 4,1 százalékkal, 160,8 milliárd forintra mérséklődött. A bevétel csökkenésével a Magyar Telekom az összehasonlítási alapot jelentő, erős tavalyi eredmény miatt is számolt.

Nagyot eshet a kőolaj ára

A Bank of America Merill Lynch elemzői figyelmeztettek, hogy akár 30 dollárral is csökkenhet a kőolaj most nagyjából 60 dollár körüli hordónkénti ára, ha Kína úgy dönt, hogy felpörgeti az iráni olaj vásárlását. Mindez azért tűnik reálisnak, mert Kína válaszlépéseket helyezett kilátásba, miután Donald Trump amerikai elnök 10 százalékos vámot lengetett be 300 milliárd dollárnyi kínai árura.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Cultura/Monty Rakusen

A Bank of America kiemelte, az amerikai vámok legutóbbi köre napi 250 000 és 500 000 hordó között foghatja vissza a globális olajkeresletet, ami az egyébként is csökkenő kereslet mellett újabb nyomást helyezhet az olaj fundamentális erejére.

Dinnyeháború: a Lidl végül megemelte az árakat a termelői nyomásra

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a héten közleményében azzal vádolta a Lidlt, hogy a hazai dinnyeszezon közepén felelőtlen, árletörő akciót hirdetett, és a kiskereskedelmi lánc ezzel bedöntheti a magyar dinnyetermelést, és lehetetlenné teszi a minőségi dinnye előállítását. Az áruházlánc 99 forint/kilogramm áron kezdte el árusítani a dinnyét a hét elején, de a NAK álláspontja szerint ezen az áron nem lehet jó minőségű dinnyét előállítani.

Illusztráció Forrás: Taste of home

A Lidl is megszólalt az ügyben, és azt állították, hogy beszállító partnereik kérték az áruházláncot arra, hogy akciózzák le a magyar görögdinnyét, így segítve a földeken felhalmozódott dinnyefelesleg értékesítését. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete is reagált, az ő álláspontjuk szerint a Lidl akciójához csupán felvásárlói érdekek fűződnek, ami nem fedi sem a termelői véleményeket, sem pedig az ágazat pillanatnyi helyzetét. A vita eredményeként a Lidl péntektől vasárnap éjfélig 119 forintra emelte a görögdinnye kilónkénti árát.

Kínos botrány az AT&T-nél

Egy pakisztáni hacker éveken át lefizetett fiatal AT&T dolgozókat. Összesen egymillió dollárnyi kenőpénzt adott 2012 és 2017 között azért, hogy az AT&T alkalmazottak vírusokat telepítsenek a céges gépekre.

Illusztráció Forrás: AFP/Saul Loeb

Muhammad Fahd 2 millió AT&T-s telefont tett kártyafüggetlenné olyan ügyfeleknek, akik korábban hűségnyilatkozatot kötöttek a telekommunikációs céggel. Ezt a lefizetett alkalmazottak segítségével tudta megtenni, majd később ő maga is hozzáférést szerzett több, vállalati számítógéphez.

Nagy változások jönnek a postán

Megszüntetik a papíralapú tértivevényeket, szeptember 1-jétől pedig már elektronikusan lehet követni az ajánlott levelek útját is.

Illusztráció Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Posta IT-megoldásokért felelős igazgatója, Jenei János a héten elmondta, hogy az elektronikus kézbesítési rendszeren keresztül a küldeményazonosítók megadásával az ügyfelek a posta honlapján vagy mobilapplikáción keresztül követhetik az ajánlott és a tértivevényes levelek útját. Ezzel átláthatóbbá és biztonságosabbá válik a folyamat.

Végleg elhagyja Magyarországot a népszerű üzletlánc

A Charles Vögele ruházati kiskereskedelmi lánc bejelentette, hogy augusztus végéig kivonul Magyarországról, miután a svájci anyacég problémái és az osztrák érdekeltség bedőlése a magyar működést is lehetetlenné tette.

Illusztráció Forrás: AFP/Cultura Creative/Sofie Delauw

A cég 2017 végén 27 üzletet működtetett Magyarországon, az átlagos munkavállalói létszáma pedig 194 fő volt. A tervek szerint a boltokat nem egyszerre, hanem lépcsőzetesen számolják fel. Két éve a Vögele közel 7,2 milliárd forintos nettó árbevétellel zárt, ez több mint százmillió forinttal maradt el a 2016-os hasonló adattól.

Nem újrahasznosítható a McDonald's környezetbarát szívószála

A McDonald's az előző évben kitiltotta a műanyag szívószálakat brit éttermeiből, és helyette a papír szívószálakra tértek át.

Illusztráció Forrás: McDonald's

Az új szívószál viszont gyakran még az előtt elkezd szétesni, hogy meginnánk az italt. Különösen rossz a helyzet a milkshake-ek fogyasztásakor. Ezért a McDonald's vastagabbá tette a szívószálakat, emiatt viszont nem lehet őket újrahasznosítani. A cég már keresi a megoldást.

A héten megjöttek a friss hazai inflációs adatok is

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből kiderült, hogy júliusban a fogyasztói árak átlagosan 3,3 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Júniushoz viszonyítva átlagosan 0,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A január-júliusi időszakban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakában mért szintet. Az elemzői várakozásoknak nagyjából megfelelt az infláció 3,3 százalékra történő csökkenése júliusban az előző havi 3,4 százalékpont után.

Rekordnegyedévet zárt a BMW

BMW héten közzétett gyorsjelentéséből kiderül, hogy a bajor luxusautó-gyártó vállalat rekordszámú gépjárművet szállított az első fél évben. A kiváló teljesítmény elsősorban a kínai piacon elért eladásoknak volt köszönhető.

Illusztráció Forrás: AFP/Jan Woitas

Az autógyár 25,72 milliárd eurós árbevételével túlteljesítette a 25,49 milliárd euróról szóló várakozásokat és az előző évi 25,02 milliárd eurót is. EBIT soron szintén jól szerepelt a vállalat, 2,2 milliárd eurót ért el, ami magasabb a 2,185 milliárdos konszenzusnál, de lényegesen alacsonyabb a 2018-as 2,75 milliárd eurónál.

Az első féléves exporttöbblet 3,3 milliárd euró volt

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből a héten kiderült, hogy az első fél évben 3,2 százalékkal nőtt az export euróban számolt értéke, és 5 százalékkal az importé.

Illusztráció Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Az áruforgalmi exporttöbblet 3,328 milliárd eurót tett ki, 787 millió euróval csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Több ezer fős létszámleépítést jelentett be a Tesco

A brit Tesco mintegy 4500 munkahelyet szüntet meg a 153 Metro üzletében, azaz a forgalmas csomópontok közelében lévő középméretű boltjaiban Nagy-Britanniában.

Illusztráció Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A szupermarketlánc a szigetország legnagyobb magánszektorbeli munkáltatója, és hatékonyságán kíván javítani, mivel a vásárlók már inkább naponta térnek be az üzletekbe, és nem tartanak heti vagy nagybevásárlásokat.

A kevesebb munkanap miatt csökkent az ipari termelés

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) héten közölt jelentése szerint júniusban az ipari termelés 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól.

Illusztráció Forrás: MTI/Bús Csaba

A munkanaphatástól megtisztított adatok azonban 4,1 százalékos növekedést mutatnak, mert kettővel kevesebb munkanap volt idén júniusban, mint a múlt év azonos hónapjában.

Olcsóbb lett az üzemanyag

A Pénzügyminisztérium a héten közölte, hogy a gazdaság jó teljesítményének köszönhetően júliusban 37,2 milliárd forint többlettel zárt a költségvetés.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Pénteken csökkent az üzemanyagok ára. A 95-ös benzin literenkénti átlagárát bruttó 6 forinttal, a gázolajét pedig 4 forinttal mérsékelte a Mol.