Felfuthat a gyémántipar ott, ahol a világ legviccesebb természetfilmje készült

Lesedi La Rona, gyémánt
NEW YORK, NY - MAY 04: Guards stand next to the 1109-carat rough Lesedi La Rona diamond, the biggest rough diamond discovered in more than a century, at Sotheby's on May 04, 2016 in New York City. The stone was found by Lucara Diamond Corp. last year at its Karowe mine in Botswana. The diamond, which is nearly the size of a tennis ball at 66.4 x 55 x 42 mm and is believed to be about 2.5 billion to 3 billion years old, was named "Our Light" in the local Tswana language. Lesedi La Rona will be offered at auction in London on June 29 and be on display at Sotheby's New York. The diamond could sell for $70 million or more. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Jelentős fellendülés előtt állhat Botswana nyersanyagkitermelése. Az ország - Oroszország mellett - a világpiac egyik legjelentősebb gyémántszállítója, mely bányászati engedélyek megújításával futtatná fel a termelést.
Vágólapra másolva!

A Botswana Diamonds nevű, a londoni tőzsdén jegyzett vállalat 2021-ig megújította két, "stratégiai jelentőségű" engedélyét a Kalahári-sivatagban lévő projektjeinek fejlesztésére. A dél-afrikai ország területének jelentős részét elfoglaló Kalahári-medence és a sivatag egyes térségeit a világ többek között minden idők egyik legsajátosabb látásmódú, egyéni humorú természetfilmjéből, a Jamie Uys rendezte, 1974-es Sivatagi showból ismerheti.

A most meghosszabbított licenszek egy több mint 300 négyzetmérföld (kb. 780 négyzetkilométer) nagyságú területre szólnak, a Ghaghoo gyémántbányától nyugatra. Ez utóbbit a Gem Diamonds idén júniusban értékesítette egy helyi cégnek, 5,4 millió dollárért.

A Botswana Diamonds most azt közölte: már meg is jelölt néhány olyan helyet a szomszédos területen, ahol érdemes lehet megkezdeni a kitermelést.

A jogosítványokhoz a vállalat egyébként úgy jutott hozzá, hogy

tavaly novemberben megvásárolta az oroszországi óriáscég, az Alrosa 50 százalékos tulajdoni hányadát egy vegyesvállalatban.

Botswana a világ legprofitábilisabb gyémántbányáinak otthona, ideértve a Lucara Diamondhoz tartozó Karowe-projektet is, ahol

a Lesedi la Rona, a világ harmadik legnagyobb gyémántja került felszínre 2016-ban.

Az 1109 karátos Lesedi La Rona gyémánt, a világ egyik legnagyobb nyersgyémántja is egy botswanai bányából került elő Forrás: AFP/2016 Getty Images/Spencer Platt

2014-ben egyébként az ország egy időre át is vette a vezetést a gyémánt világpiacán Oroszországtól.

Ám a botswanai bányák elmaradt korszerűsítése és energia ellátási gondjai visszavetik a termelést, ezért van nagy jelentősége annak, hogy egy-egy társaság, megújítva licenszeit, újabb fejlesztéseket jelent be.

Az országban a gyémánt mellett jelentős készletek találhatók nikkelből, rézből, szénből és vasércből is, írja a Mining.com.