Újabb vizsgálatot indított Brüsszel a Google ellen

Margrethe Vestager európai versenyjogi biztos
European Commissioner for Competition Margrethe Vestager gives a press conference in Brussels, Belgium on Feb. 8, 2017
Vágólapra másolva!
A Google az elmúlt két évben összesen 9,5 milliárd dolláros bírságot kapott az Európai Uniótól, mivel több alkalommal megsértette a monopóliumellenes törvényt. A hatóságok most újabb vizsgálatot indítottak a keresőóriás Google for Jobs álláskeresési szolgáltatása miatt – írja a CNBC.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió versenyjogi biztosa, Margrethe Vestager párhuzamot húzott a Google for Jobs és a keresőóriás összehasonlító bevásárlószolgáltatása között, amire 2,7 milliárd dolláros bírságot szabtak ki 2017-ben versenyellenes magatartásért.

– mondta Vestager.

Margrethe Vestager versenyjogi biztos Forrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

Az Európai Bizottság szóvivője megerősítette, hogy folyamatban van a Google for Jobs előzetes vizsgálata.

Ez magában foglalja információk begyűjtését, hiszen a hivatalos monopóliumsértési eljárások évekig is eltarthatnak és a társaság éves bevételének maximum tíz százalékát róhatják ki büntetésképpen.

A Google szóvivője minderre úgy reagált, hogy mivel nehéz lehet munkát találni, ezért a cég együtt dolgozott a munkaadókkal, hogy jobb élményt nyújtsanak a kereséskor, és bármely szolgáltató használhatja ezt a funkciót, a bevezetés óta pedig - a visszajelzések alapján - számos változtatást hajtottak végre.

A hónap elején 23 európai álláskereső weboldal írta alá azt a levelet, amelyben azt kérték Vestager biztostól, hogy az Európai Unió vizsgálja ki a Google for Jobs - szerintük - versenyellenes magatartását.

Levelükben azt kifogásolták, hogy a Google előnyben részesíti a saját online toborzási szolgáltatását a találati listákon, szemben az álláskereső weboldalakéval.