Ezek a legerősebb útlevelek a világon

okmányok útlevél
Budapest, 2012. február 28. Új útlevél mintapéldánya a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalban (KEK KH) sajtótájékoztatón, ahol bejelentették: 2012. március 1-jétől már nem állítanak ki Magyar Köztársaság feliratú személyi okmányokat, az új alaptörvénynek megfelelően azokon a Magyarország elnevezés szerepel. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A két legnagyobb állampolgársági és tartózkodási tanácsadó cég rangsorolta, hogy melyek azok az útlevelek, amelyeknek a legkevesebb vízumigénye – összegzi a CNBC.
Vágólapra másolva!

A Henley & Partners útlevél indexe szerint – amelyet 14 éve tesznek közzé – Szingapúr és Japán útlevele érte el a legmagasabb pontszámot, 189-et, amit az alapján számoltak ki, hogy ezekkel az útlevelekkel hány országba tudunk úgy eljutni, hogy nem kell vízumért folyamodni.

Illusztráció Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A Henley & Partners útlevél indexe 2019-ben:

  1. Szingapúr és Japán
  2. Finnország, Németország, Dél-Korea
  3. Dánia, Olaszország, Luxemburg
  4. Franciaország, Spanyolország, Svédország
  5. Ausztria, Hollandia, Portugália, Svájc

A tanácsadó cég szerint az Egyesült Államok, Egyesült Királyság és Kanada a hatodik helyen áll Norvégia, Görögország, Belgium és Írország mellett: mindegyik országnak vízummentes hozzáférése van 183 úti célhoz.

Azonban hozzátették, hogy az elmúlt 14 évben most volt a legalacsonyabb helyen az Egyesült Államokban kibocsátott útlevél.

Illusztráció Forrás: jackmac34/Pixabay

Magyarország a Henley & Partners útlevél indexe szerint a tizenegyedik helyen áll, Észtországgal együtt.

Az Arton Capital 2019-es útlevél indexében azonban az Egyesült Arab Emírségek útlevele 175 mobilitási pontszámot kapott, és ezzel a lista tetején landolt.

Az Egyesült Arab Emírségek útlevele Forrás: Shutterstock

A Passport Index szerint 2019-ben ezek az útlevelek nyújtották a legtöbb vízummentességet:

  1. Egyesült Arab Emírségek
  2. Finnország, Luxemburg, Spanyolország
  3. Dánia, Olaszország, Németország, Hollandia, Ausztria, Portugália, Svájc, Japán, Dél-Korea, Írország, Egyesült Államok
  4. Svédország, Szingapúr, Franciaország, Belgium, Málta, Görögország, Norvégia
  5. Litvánia, Izland, Egyesült Királyság, Kanada

Érdekesség, hogy a magyar útlevél a hatodik helyen áll, 164 pontszámmal.

Ugyanakkor a két cég vizsgálati módszere eltér egymástól: a Henley & Partners például az ENSZ által elismert országon kívüli úticélokat is rangsorolt listáján, összesen 227 országot vizsgált. Az Arton Capital pontszámokat ad mind a vízummentesség, mind az érkezéskor történő vízummentesség alapján, és vizsgálja az úticélhoz való hozzáférést 199 országban. Az ENSZ 193 tagországában és hat hivatalosan elismert területen.