Elkezdődött a vesszőfutás, több ezer pilóta perli a Boeinget

Boeing 737 max
Boeing 737 MAX
Vágólapra másolva!
Csoportos keresetet nyújtott be 12 nemzetközi légitársaságnál dolgozó 3000 pilóta a Boeing ellen, a 737 MAX tervezési hibái miatti kompenzáció és büntetés kiszabása érdekében - írja az Airportal a kínai Xinhua hírügynökség alapján.
Vágólapra másolva!

A rendelkezésre álló információk szerint egy ausztrál ügyvédi iroda az Illinois állambeli bíróságra adta be a keresetet, mivel a Boeing székhelye Chicagóban van.

A jogászok az USA-beli partnerükkel együtt kompenzációt és büntetést akarnak kiperelni a repülőgépgyártóból a 737 MAX tervezési hiányosságai,

valamint az ezek miatt okozott szerencsétlenségek, az elmaradt repülések és fizetéscsökkenés miatt.

Jospeh Wheeler légügyi jogász szerint, amikor a légiközlekedési hatóságokban világszerte kétségek merültek fel a Boeing 737 MAX biztonságos üzemelésével kapcsolatban, azonnal a földre parancsolták a gépet, így viszont azok a pilóták sem repülhetnek, akiknek erre a típusra volt szakszolgálati engedélyük és típusvizsgájuk.

Még egy ideig bizonyosan nem repülhetnek ezek a gépek Forrás: Wikimedia

Ők nem voltak tisztában azzal, hogy gép pontosan milyen specifikációval rendelkezik és milyen berendezéseket telepítettek a típusba, ahogy arról már az első, Lion Air-katasztrófa után amerikai légitársaságok szakszervezetei is nyilatkoztak.

Sok pilótát kényszerszabadságra küldtek, másik bázisra irányították át, emiatt pedig kevesebbet repülhetnek és a fizetésük is alacsonyabb.

Bár a perben részt vevők kiléte titkos, Wheeler azt mondta, az általuk közösen benyújtott kártérítési igény közel 250 millió dollár.

Ez nagyjából 75 milliárd forintnak felel meg.

Mint ahogy az ismert, a hatóságok a Lion Air és az Ethiopian Airlines egy-egy járatának katasztrófája után vonták vissza a Boeing 737 MAX légialkalmassági engedélyét. Az előbbi katasztrófában 189-en, az idén márciusban történt szerencsétlenségben 157-en vesztették életüket.

A legutóbbi tervek szerint szeptemberben már megindulhatnak a Szövetségi Légügyi Hatóság (FAA) által ellenőrzött tesztrepülések. Ugyanakkor a típus legnagyobb üzemeltetője a napokban frissítette előrejelzését és 2020-ig kivonta ezeket a gépeket az aktív flottából.