Eladó minden idők legnagyobb oroszországi rózsaszín gyémántja

Horizontal DIAMOND
The Pink Legacy, a 18.96 carat fancy vivid pink diamond once owned by Oppenheimer family is displayed on November 8, 2018 during a press preview ahead of sales by Christie's auction house in Geneva. - The auction will take place in Geneva on November 13, 2018. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Hamarosan New Yorkban tekinthető meg a kiválasztottak számára, az 1911-ben bemutatott orosz balett után Spirit of the Rose-nak hívott, különleges drágakő, melyet idén novemberben a tervek szerint árverésre bocsátanak. A kő a legnagyobb rózsaszínű gyémánt, melyet valaha oroszországi bányából kiemeltek - írja a Mining.com.
Vágólapra másolva!

A 14,83 karátos, ovális gyémántot a nagy oroszországi bányavállalat, az Alrosa értékesíti, a tervek szerint idén novemberben. A leletet egy nagyobb kőzetből vágták ki, amit még 2017-ben találtak egy jakutföldi bányában. A Spirit of the Rose előtt a cég legnagyobb rózsaszín gyémántja 3,86 karátos volt.

A színes gyémántok, különösen a rózsaszín árnyalatúak, általában mindig magas áron kelnek el. Az eddigi rekordot a Sotheby's-nek sikerül felállítania, még 2017-ben, amikor 71,2 millió dollárért értékesítette a Pink Star nevű követ egy hongkongi ékszerkereskedő vállalatnak.

Azt megelőzően, a legdrágább, aukción eladott színes gyémánt az Oppenheimer Blue nevű kő volt, amiért 2016 májusában 58 millió dollárnak megfelelő svájci frankot fizettek, idézi fel a Mining.com.

Piaci elemzők szerint a rózsaszín, sárga, kék és zöld drágakövek átlagos ára, nagyjából 12 százalékot emelkedett évente, mégpedig több évtizeden át.

Az árnövekedés oka a vásárlói keresletnövekedés a különleges darabok iránt.

Ez azt is jelentette, hogy az egyedi darabok áraira jóval kevésbé hatottak a gyémántipar egyéb tényezői, például az ingadozások az ellátásában.

Képünk illusztráció, a Pink Legacy nevű gyémánt látható azon, a közel 19 karátos rózsaszín drágakövet tavaly ősszel értékesítették Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

A színes gyémántok piacát most két nagyvállalat, a Rio Tinto és a De Beers uralja, de az orosz állami háttérrel működő Alrosa nem titkoltan részesedésének növelését tűzte ki célul ebben a szegmensben.

S hogy mennyiért találhat gazdára a balettről elnevezett drágakő?

A Bloomberg friss beszámolójából kiderül, hogy sikeres értékesítés esetén, a gyémánt valószínűleg felkerül minden idők legértékesebb drágaköveinek listájára. Eden Rachminov, a Fancy Color Research Foundation igazgatóságának elnöke szerint a Spirit of the Rose biztosan a világ legdrágább rózsaszínű gyémántjai közé fog tartozni.

Leütési árát a szakértők legalább 60 millió, de inkább 65 millió dollárra várják.

Ez közel 19 milliárd forint.