Egy lépéssel közelebb vagyunk a bankkártyamentes elektronikus vásárláshoz

Alipay, QR kód, mobilfizetés
Vágólapra másolva!
Megjelent a Magyar Nemzeti Bank QR-kód sztenderdjéről szóló ajánlása, így QR-kóddal is lehet majd az azonnali fizetési rendszerre (AFR) épülő tranzakciókat indítani. Ez segítheti azt, hogy az AFR mobiltelefonokkal is használható lehessen a bankkártyát kiváltó elektronikus fizetések terén. A BlockBen ugyanakkor arra számít, hogy a QR-kód leggyorsabban az online fizetésben fog teret nyerni, de ott is versenyképes lesz, ahol még készpénzt használnak, vagy legalábbis nem akarnak kártyás fizetést bevezetni.
Vágólapra másolva!

A következő hónapokban jelentősen megváltozik a digitális pénzügyi szolgáltatások piaca az Európai Unió második pénzforgalmi irányelvének, a PSD2-nek, illetve a 2020-tól tervezett Azonnali Fizetési Rendszernek köszönhetően. Többek között módosulnak a bolti és online bankkártyás fizetések szabályai, és megjelenik számos új mobilos, valamint online fizetési megoldás.

Ilyen innovatív megoldás a QR-kódos fizetés is, amely olcsó és biztonságos alternatívája lehet a készpénznek és a bankkártyának.

Július végén meg is jelent a Magyar Nemzeti Bank QR-kód sztenderdjéről szóló ajánlása, amelynek köszönhetően egy QR-kóddal is lehet majd az azonnali fizetési rendszerre épülő tranzakciókat indítani,

és a sztenderd révén az új rendszerre épülő fizetési megoldások egymással átjárhatók lesznek.

„A pénzforgalmi szolgáltatók számára egyre nagyobb a verseny az általuk kínált fizetési megoldás felhasználásáért az értékesítés helyén, az üzletben vagy éppen az interneten" – indokolja Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója azt, hogy miért hasznos a vásárlók és a kereskedők számára, hogy egyre több fizetési mód álljon rendelkezésre. A szakember szerint a szolgáltatók közötti verseny eredménye, hogy a fizetéshez egyre kevesebb eszközre lesz szükség, a folyamat gyorsul, mert csökken a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma, továbbá mindez olcsóbb is lehet, mert alacsonyabbak lesznek a fizetendő jutalékok,

ráadásul a kiskereskedőknek lehetőségük nyílhat új módon is megszólítani a vásárlókat – például közösséget építeni, exkluzív kedvezményekkel.

Az Azonnali Fizetési Rendszerben mobiltelefonnal és QR-kóddal fizethetünk majd Forrás: Ingenico Hungary

„A kártyás fizetésnél több közbeeső szereplő is van, akik valamilyen díjért cserébe szolgáltatnak. A valós számlán történő elszámolás csak késve, akár több nap után történik. A bankkártyát a vásárlónak magával kell vinnie, de legalábbis meg kell vennie a szolgáltatást a banktól és be kell regisztrálni a telefonos fizetéshez. Az a szolgáltató lesz versenyképes, amelyik ezekben a paraméterekben jobb, olcsóbb, innovatívabb tud lenni" – kommentálta Szabolcsi András, a BlockBen informatikai igazgatója azt, hogy lehet-e a Magyarországon az elektronikus fizetési módok közül a legnépszerűbb érintéses bankkártyás fizetés konkurenciája egy QR-kódos megoldás. Szerinte néhány éven belül elképzelhető lesz, hogy

elég lesz egy hirdetésből lefotózni egy QR-kódot és azon keresztül fizetni, anélkül, hogy be kellett volna regisztrálnia az adott oldalra.

Így adatainkat sem szerezhetik meg illetéktelenek.

Nem véletlen tehát, hogy egyre több banki szereplő, közműszolgáltató és fintech cég is érdeklődik a QR-kódos megoldások iránt. Szabolcsi András úgy véli, a QR-kód az online fizetésben fog leggyorsabban teret nyerni, de azokon a helyeken is versenyképes lesz, ahol jelenleg készpénzt használnak még, vagy kisebb szolgáltatói helyeken, ahol nem akarnak kártyás fizetési megoldást bevezetni.