Elfelejtette kifizetni videósait a YouTube

Android Portable Device Application YouTube android app application coding COLOR data DESIGN electronic device google graphic design ICON LOGO mobile PHONE pixel portable portable device SCREEN tech TECHNOLOGY
The YouTube app is seen on an Android portable device on February 5, 2018. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Jake Sandt egyike azoknak az alkotóknak, akik a YouTube videómegosztóra töltik fel videóikat, és az ezek alatt futó hirdetésekből fedezik megélhetésüket. Azonban a platform előzetes figyelmeztetés nélkül számos alkotó csatornáját tiltotta le a bevételszerzésnek ettől a lehetőségétől – összegzi a Business Insider.
Vágólapra másolva!

Az ohiói Jake Sandt csatornáját eddig 19 millió alkalommal nézték meg, és 63 ezer követővel rendelkezik. A jelenleg 18 éves Sandt a videókból befolyó összegből fedezi egyetemi költségeit. Ám

a hirdetésekből érkezett összegek eltűntek, amiről az alkotó semmilyen figyelmeztetést nem kapott,

és nem ő volt az egyetlen, akinél egy rossz beállítás miatt elapadtak a bevételek.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Az Alphabet által birtokolt videómegosztó platform ugyanis nem küld semmilyen értesítést abban az esetben, ha felfüggesztik egy alkotó tevékenységét, valamint bevételszerzési lehetőségét 30 napra.
Sandt később megtudta, hogy a YouTube szerint irányelvsértést követett el, azonban a youtuber a hatályos amerikai felhasználási törvényeket betartva készítette el videóit.

A csatornatulajdonos számításai szerint legalább ezer dollárt (296 ezer forint) vesztett a leállás miatt.

Sandt-hez hasonlóan járt Alex Beckham is, aki azonban már kapott értesítést arról, hogy a platform letiltotta őt az élő közvetítésekről, majd egy másik levelet, miszerint

újrafelhasznált tartalom miatt elveszik tőle a reklámokból befolyó összeget.

Beckham ráadásul nem egymaga készítette videóit, hanem egy csapattal dolgozott közösen, akik mindannyian részesültek a videók után járó bevételekből.

Bár Beckham csatornája csak rövid időre esett el a bevételektől, számításai szerint így is legalább 150 dollárt (44 ezer forint) vesztett.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

A 78 éves David Hoffman csatornáját szintén ugyanezzel az indokkal zárták ki a bevételszerző lehetőségekből. Hoffman számos alkalommal telefonált, e-mailt valamint levelet küldött a YouTube támogatói csoportjának.

– állt az e-mailben, amit Hoffman válaszként kapott.

Két hónappal később pedig visszaállították a csatorna bevételszerzési lehetőségét, mindenféle magyarázat nélkül.

– nyilatkozta Hoffman.

Sok youtuber azonban semmilyen választ nem kapott a videómegosztótól és csupán akkor értek el sikert, mikor a nagyközönség elé tárták az ügyet, például a Twitteren közzétették a problémát.

Illusztráció Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sophia Kembowski

Ráadásul a YouTube a kiesett bevételt nem kompenzálja a csatornák tulajdonosainak.

A cég képviselője azt mondta a Business Insider megkeresésére, hogy a téves beállítás következtében elvesztett bevételt nem lehet kiszámítani, ezért nem térítik vissza.

A hibák kiküszöbölésére a cég egy új programot indított, amiben lehetősége van az alkotóknak videóval fellebbezni a tiltó döntések ellen.