Nagyon komoly eltérések vannak a diákszámlák árazásában

Budapest, 2019. május 8. Diákok a történelem írásbeli érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2019. május 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Az új tanévre készülő fiataloknak szánt bankszámlák között jelentős különbségek vannak. Egy 20-25 éves fiatal ingyen is megúszhatja a bankolást, de akár havi 1-5 ezer forintot is fizethet érte. A legdrágább számlák viszont ennek a többszörösébe is kerülhetnek.
Vágólapra másolva!

A nyár utolsó hetei, a ponthatárok kihirdetése után felpörgő albérletszezon, valamint a rövidesen kezdődő tanév miatt kulcskérdéssé válnak a fiatalok számára a pénzügyek. A legtöbben ebben az életszakaszban és most szembesülnek azzal, hogy bankszámlát kell nyitniuk a felsőfokú tanulmányaik megkezdésekor. Számla és számla között viszont komoly eltérések lehetnek - derül ki a money.hu diákszámlákról szóló friss összefoglalójából, amely a 26 évesnél fiatalabbaknak szánt bankszámlák kiadásait vetette össze 23 bank ajánlata alapján.

A money.hu kalkulációi szerint érdemes alaposan körülnéznie például azoknak a 20-25 éves fiataloknak, akik havi 50-150 ezer forintot kapnak a számlájukra például a szülőktől és sms-szolgáltatást is kérnek a kiadások és a bevételek nyomonkövethetősége érdekében.

A legolcsóbb bankszámlacsomagokért éves szinten eleinte semmit, vagy mindössze 1 és 5 ezer forint közötti összeget kell fizetni.

A legdrágább megoldásokért azonban a kezdeti időszak után ennek a többszörösét is elkérhetik a bankok, a teljes éves kiadás megközelítheti a 20 ezer forintot is.

A felvételt nyert hallgatóknak még a nyáron kell diákszámlát választaniuk Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A bankszámlaválasztásnál arra is érdemes figyelni, hogy milyen bankkártyát ad a bank és annak mennyi az éves díja. Szintén mérlegelni kell az sms-szolgáltatás díját bármilyen bankszámla esetén, mert az is eltérő lehet bankonként - ha például sokszor használja valaki a kártyáját és darabáron méri a bank az üzeneteket, akkor jelentősen megemelkedhet a havi számla összege.

Trencsán Erika, a money.hu vezető pénzügyi szakértője szerint azért is fontos, hogy a fiatalok körültekintően válasszanak bankszámlát, mert így rutinná válik majd számukra, ha a későbbiekben más banki szolgáltatásnál is szétnéznek a piacon.

Például, ha lakáshitelre vagy személyi kölcsönre lesz szükségük, akkor a bankszámláknál látott különbségeknél sokkal nagyobb eltérésekkel találkozhatnak.