Lehallgatták a felhasználókat, most bocsánatot kért az Apple

Apple
The Apple Store in Munich, Germany seen from outside. (Photo by Alexander Pohl/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Az Apple hivatalosan is bocsánatot kért azért, mert lehallgatták a felhasználók beszélgetését a Siri virtuális asszisztenssel. Erre a cég szerint azért volt szükség, hogy javítani tudjanak a szolgáltatás minőségén. Az Apple megígérte, hogy szigorítani fognak az adatvédelmi szabályzatukon, hogy ilyen többet ne történhessen.
Vágólapra másolva!

Az Apple egyike volt azon vállalatoknak, amelyek lehallgatták az ügyfeleiket. Többek között a Google, az Amazon, a Facebook és a Microsoft is lebukott hasonló gyakorlat miatt.

A botrány azért robbant ki, mert az ezen cégek által begyűjtött hanganyagokat emberek ellenőrizték le és így rengeteg személyes információhoz is hozzájuthattak, illetve bizalmas beszélgetésekbe is belehallgathattak.

illusztráció Forrás: AFP/NurPhoto/Alexander Pohl

A The Guardian értesülései szerint az Apple napi legalább 1000 ilyen hangüzenetet hallgatott meg, amelyeket akkor vettek fel, amikor a felhasználók aktiválták a Siri nevű virtuális asszisztenst.

Az Apple most hivatalosan is bocsánatot kért és bejelentették, hogy leállítják a hanganyagok begyűjtését és elemzését. Hozzátették, hogy ezentúl mindent megtesznek annak érdekében, hogy a szolgáltatások fejlesztése ne ütközzön adatvédelmi elvekbe. Arra is ígéretet tettek, hogy törölni fogják az olyan hangfelvételeket, amelyeket a Siri véletlen aktiválásakor rögzítettek.