A kínaiak veszik meg a brit Thomas Cook utazási irodát

A Thomas Cook Airlines repülőgépe Frankfurtban
Vágólapra másolva!
A világ legrégebbi, ma is működő utazási irodája a kínai Fosunnak adja el többségi részesedését. A brit utazási iroda még júliusban kezdte meg az egyeztetéseket a kínai vállalattal – összegzi a BBC.
Vágólapra másolva!

A Fosun Group 450 millió fontot (163,1 milliárd forint) fektet be a cégbe, cserébe az utazásszervezési részleg 75 százalékát és a légitársaság 25 százalékát kapja meg.

Illusztráció Forrás: AFP/Martin Öser

A Thomas Cook hitelező bankjai és kötvénytulajdonosai további 450 millió font hozzájárulást adnak, cserébe a légitársaság 75 valamint az utazásszervezési részleg 25 százalékáért.

A terv szerint a meglévő részvényesek beleszólási lehetőségei jelentős mértékben csökkennek, de a társaság elmondta, hogy ez a legjobb módja annak, hogy a cégcsoport jövőjét minden érdekelt számára biztosítsák.

A Thomas Cook nyáron 1,5 milliárd font (543,7 milliárd forint) veszteséget jelentett az első fél évben.

Illusztráció Forrás: 123rf.com

– nyilatkozta Simon Calder, az Independent utazási szerkesztője, hozzátéve, hogy a megállapodás nagy bizonytalanságnak vetett véget az utasok és a személyzet körében.

A Fosun már a Thomas Cook legnagyobb részvényese, továbbá a Club Med üdülési vállalkozás és a Wolverhampton Wanderers Football Club tulajdonosa.

A Thomas Cook utazási csoportot 1841-ben alapította Market Harborough,

éves forgalma 9 milliárd font,

22 ezer alkalmazott dolgozik a cégben, és évente 19 millió ügyfél választja a szolgáltatásait.

Az utazási iroda egy év alatt három profit figyelmeztetést adott ki, és továbbra is az adósságok lefaragásán dolgozik. A cég már egy ideje szeretné eladni légitársaság üzletágát is.