Vágólapra másolva!
A több tízezret is megközelítheti azoknak a családoknak a száma, amelyeket már jövőre segíthet a kiteljesedő családvédelmi akcióterv — derül ki a költségvetés számaiból. A családügyi államtitkárság arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy jelentős érdeklődésre számítanak az új családtámogatási lehetőségek bevezetése miatt. Ezzel párhuzamosan fut a gazdaságvédelmi akcióterv is, amely pedig több százmilliárd forintot hagy majd a kis- és középvállalkozásoknak a következő időszakban. 
Vágólapra másolva!

A hétpontos családvédelmi akcióterv elemei is helyet kaptak a jövő évi költségvetésben, és a számok alapján rengeteg családnak jelenthetnek segítséget az új konstrukciók. Mint azt Varga Mihály pénzügyminiszter elmondta,

a 2020-as büdzsé a családok költségvetése, hiszen a kormány minden eddiginél nagyobb összeget különített el a családok támogatására a jövő évre.

Az erre a célra tervezett 2228 milliárd forint több mint 10 százalékkal haladja meg a 2019-es összeget, amivel tíz év alatt a duplájára emelkedett a családtámogatásra fordított keret Magyarországon.

Tíz év alatt a duplájára emelkedett a családok támogatása Magyarországon Forrás: Facebook / Tündérfesztivál

26 milliárd a babaváró támogatásra

A babaváró támogatásra 26 milliárd forintot terveztek jövőre, és ez az összeg felülről nyitott, így az összes jogosult igénylő élhet a támogatással. Ugyanez igaz a nagyszülői gyedre is, amelyet szintén mindenki megkap majd, aki megfelel a feltételeknek, és igényli ezt a gyermekgondozási támogatási formát.

Eddig

több mint százezer család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt,

amely mellé jövőre már használt lakás vásárlásához is igényelhető lesz a kapcsolódó hitel. A költségvetés tervezésekor nagyságrendileg 12-13 ezer érintettel számoltak; több mint 11 milliárd forintot különítettek el erre a célra.

21 ezer családnak lehet segítség

A családok lakáscélú jelzáloghitelének elengedésére szánt összeg 16,5 milliárd forint a költségvetésben. Az államtitkárság szerint 7-8 ezer család igényelheti ezt a lehetőséget a jövő év során.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatására is komoly igények mutatkoznak. Úgy tudni, akár 14 ezer család is igénybe veheti ezt a segítséget 2022-ig.

A jövő évben tízmilliárd forintot meghaladó összeget tartalmaz a büdzsé erre a célra.

A 2020-as költségvetésben a négy- vagy többgyermekes édesanyák személyi jövedelemadó alóli mentességének biztosítására 22 milliárd forinttal számoltak. Ez az összeg évente mintegy negyvenezer édesanya odaadását honorálja. A különböző típusú bölcsődeépítésekre mintegy 11 és fél milliárd forintot fordítanak a költségvetés tervezete szerint, ami hozzájárulhat ahhoz, hogy 2022-ig folyamatosan bővüljön a bölcsődei férőhelyek száma, ami további 21 ezer kisgyermekes családnak jelenthet majd komoly segítséget.

A különféle családsegítő intézkedések tízezrek életét könnyítik meg Forrás:Shutterstock

Adócsökkentések

A családvédelmi akciótervre elkülönített összegekből látszik, már jövőre rengeteg család igényelheti a különböző, új támogatási formákat. A pontos számot – a hét pontot igénylők közötti esetleges átfedések miatt – nem lehet meghatározni, de

sok tízezer családnak jelenthet majd komoly anyagi segítséget a 2020-as esztendőben a családvédelmi akcióterv bevezetése.

A 2020-as költségvetés beterjesztésével egy időben a kormány benyújtotta a jövő évi adócsomagot is. Ez pedig igazán történelmi, soha nem volt még olyan, mint jövőre lesz: egyetlen adó sem emelkedik, csak adócsökkentések lesznek. Mindez pedig értelemszerűen nemcsak a vállalkozások, hanem a családok terheit is csökkentik.

Többek között csökken a kisvállalati adó, a szálláshely áfája, nem kell reklámadót fizetni, a feltöltési kötelezettség és az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) megszűnik.

Az adórendszer alapjai nem változnak, a családi adórendszer megtartása, a négygyermekes anyák élethosszig tartó szja-mentességének bevezetése mellett a gazdaság minden szereplőjének könnyebb lesz 2020-ban.

Az adócsökkentések értelemszerűen a vállalkozások mellett a családokon is segítenek Forrás: MTI/Marjai János

Átmenetileg nulla százalék lesz a reklámadó

Az adórendszer továbbra is Európa egyik legalacsonyabb, 15 százalékos személyijövedelemadó-kulcsán és a családi adókedvezményen alapul, ez utóbbi 380 milliárd forintot hagy jövőre a gyermekes családoknál. A magyar vállalkozások továbbra is Európa legalacsonyabb – 9 százalékos – társasági adóját fizetik, és a gazdaságvédelmi akcióterv számos pontja szerepel a jogszabálytervezetben.

Jövőre 13-ról 12 százalékra mérséklődik a kisvállalati adó, megszűnik az adófeltöltés a társasági adóban, az innovációs járulékban és az energiaellátók jövedelemadójában, átmenetileg nulla százalékra csökken a reklámadó kulcsa, miközben

a szálláshely-szolgáltatások áfája – a 4 százalékos turisztikai fejlesztési hozzájárulás bevezetése mellett – 18 százalékról 5 százalékra csökken.

Megszűnik az eva, a jövőre nézve kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai.
Csak ezek az intézkedések összességében 50 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál. Az alacsony adók Magyarországra vonzhatnak számos nemzetközi sportszervezetet is. A magyarországi székhelyet választó nemzetközi sportszervezeteknek ugyanis a munkavállalóik után mindössze 15 százalék adót (ekhót) kell fizetniük, illetve a sportdiplomácia körébe sorolható juttatásaik adómentesek lesznek.

A további építőipari fellendülést is segíthetik a bejelentett intézkedések Forrás: Origo

Megszűnik az eva

Ha az Országgyűlés megszavazza a törvényjavaslatot, az egyre csökkenő taglétszámú eva megszűnik, a nyugdíjjárulék, a természetbeni egészségbiztosítási járulék, a pénzbeli egészségbiztosítási járulék és a munkaerőpiaci járulék pedig összeolvad, és jövőre már egy adófajtaként kell nyilvántartani.

Az egyszerűsítések a mezőgazdasági őstermelőket is érintik, többségük mentesül a szociális hozzájárulási adó (szocho) negyedévenkénti bevallási és adóelőleg-fizetési kötelezettsége alól.

Az egyszerűsítések a csoportos társasági alanyiság szabályozásban még több külföldi befektetőcsoportot vonzhatnak Magyarországra.

A könnyítések szerint például a csoporttagoknak nem kell azonos pénznemben vezetniük könyveiket, és jelentősen csökken a nyilatkozatok száma is. Emellett egyszerűsödnek a kamatlevonásra, az adókedvezményekre és az adófelajánlásra vonatkozó szabályok.

Több százmilliárd marad a kisvállalkozásoknál

A jó szakmai alapokon nyugvó előterjesztések megfelelően kezelik az államháztartási hiányt, az államadósság csökkentését, a versenyképesség javítását, az infláció alakulását, és továbbra is jelentős mértékben támogatják a családokat - minderről Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke beszélt a Világgazdaságnak.

Hangsúlyozta, a hazai kkv-kat kiemelten kell támogatni, mert európai versenytársaikhoz képest elmaradásban vannak kapacitásbővítés és az egy főre jutó termelési érték területén.

Több százmilliárd forint maradhat a vállalkozásoknál Forrás: Shutterstock

Fontos lépésnek nevezte a Magyar Iparszövetség elnöke az alacsony bérek felzárkóztatására tett kormányzati intézkedéseket. A szövetség elnöke pozitívnak értékelte a szociális hozzájárulási adó 2 százalékpontos csökkentését idén július 1-jétől, ez az intézkedés mintegy 150 milliárd forintos segítséget jelent ahhoz, hogy a bérek tovább növekedjenek. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a bérterhek 33 százalékos mértéke még mindig magas a kkv esetében.

Vadász György rámutatott arra, hogy a kisvállalati adó (kiva) csökkentése jövő évtől további forrásokat hagy a vállalkozásoknál, az adminisztráció egyszerűbbé tétele pedig kedvezőbb üzleti környezetet teremt.

A kistelepüléseken megvalósuló építkezéshez kapcsolódó, várhatóan jövő évtől érvényes 5 millió forintig terjedő áfa-visszaigénylés lehetősége egyaránt kedvező a családoknak és a vállalkozásoknak, hiszen megrendelést hozhat

- vélekedett.