Optimisták a hazai nagyvállalati szektor szereplői

Gyermelyi Zrt. gyermelyi tésztagyár
Gyermely, 2018. szeptember 27. A Gyermelyi Zrt. gyermelyi telephelye az új tésztagyár avatóünnepsége napján, 2018. szeptember 27-én. A társaság 7,2 milliárd forintos beruházással épült új üzemében 70 ezer tonna tésztát állíthatnak elő, és ezzel megduplázzák a termelés kapacitását. A cég a Nagyvállalati beruházási támogatási programban 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott az új tésztagyár építéséhez. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Óvatos optimizmus és stabilitás jellemzi a hazai nagyvállalatok idei évi kilátásait – jelzi a K&H nagyvállalati növekedési index első negyedéves eredménye.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb hazai, 2 milliárd feletti éves árbevételű nagyvállalatok aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól szóló, a várakozásaikat jelző mutató alig mozdult el a tavalyi értékről, jelenleg 7 ponton áll.

A cégek elsősorban saját helyzetükkel bizakodók, hiszen a beruházási szándék és az árbevétel-növekedés várt mértéke is emelkedett.

„A nagyvállalati vezetők körében végzett felmérésünk szerint óvatos optimizmus jellemzi a szektort, a cégek várakozásai stabilnak tekinthetők a következő egy évre. A vállalatok elsősorban saját helyzetükre vonatkozóan pozitívak – hiszen a vállalati részindex az előző negyedévhez képest változatlanul 12 ponton áll –, miközben a gazdasági környezettel kapcsolatban kissé negatívak, a makrogazdasági részindex ugyanis -2-ről -4 pontra mérséklődött" – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

A Gyermelyi Zrt. gyermelyi telephelye a tavaly átadott új tésztagyárral Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A hazai nagyvállalatok saját kilátásaik kedvező megítélésénél az árbevételt és a beruházásokat illetően is optimisták. A szektor átlagosan 2,3 százalékos árbevétel-növekedéssel számol, ami jelentős előrelépés a tavaly év közben elért 1,2 százalékhoz képest.

Beruházásban a cégek több mint fele (53 százalék) gondolkodik idén,

ami kifejezetten jó aránynak tekinthető, miközben a foglalkoztatottak létszámának alakulásánál nem figyelhető meg jelentős elmozdulás, hiszen a vállalatok túlnyomó része nem tervez munkaerő-felvételt (82 százalék) az előttünk álló egy évben.

A makrogazdasági környezettel kapcsolatban most enyhén mérséklődtek a várakozások. A gazdaság helyzetét illetően egyéves időtávon a vállalatok többsége (67 százalék) a jelenlegi növekedési ütem fennmaradását valószínűsíti.

Hároméves időtávon viszont már a gazdaság további élénkülésével számolnak a legnagyobb arányban, hiszen az előző negyedévi 31 százalék helyett most 42 százalék vélekedik így.

Ezzel párhuzamosan számottevően, 14 százalékról 23 százalékra megnőtt a gazdasági visszaesésre számító cégek aránya is az előző negyedévhez képest, ez azonban nem befolyásolja jelentősen a várakozásokat, és összességében a vállalatok szerint 2022-ig még erősebb lehet a gazdasági fellendülés.

A K&H nagyvállalati növekedési index kutatásról:
A hazai nagyvállalatok jelentős gazdasági szerepe miatt a K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együttműködésben 2014-től kezdődően átfogó negyedéves kutatást végez, amelyben feltérképezi a hazai nem állami nagyvállalati szektor aktuális helyzetét, valamint hogy hogyan látják saját cégük és a gazdasági környezet változásait a következő egy évben. A kutatás 250, a 2 milliárd forint éves árbevételt meghaladó, nem állami tulajdonú cég döntéshozójának megkérdezésével történik. A legutóbbi felmérés 2019. február 21-27. között zajlott.