Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A legtöbb elemző az infláció csökkenését várja

infláció, inflációs, vásárlás, üzlet, bolt, áruház, áremelés, ár, vásárló, vevő
Vágólapra másolva!
Ahogyan az Origo is megírta, májusban a fogyasztói árak átlagosan 3,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, áprilishoz viszonyítva 0,7 százalékos volt az árak emelkedése. A szakértők  abban egyetértenek, hogy az év további részében mérséklődni fog az infláció, de több tényező is befolyásolja, hogy milyen mértékben.
Vágólapra másolva!

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint júniusban és júliusban mérsékeltebb lehet a fő inflációs adat, mert egy évvel korábban az üzemanyagárak ekkor adtak lökést a mutatónak. Ráadásul június elején már csökkentek az üzemanyagárak, ha pedig nem drágulnak a hónap folyamán, akkor ez hozzájárulhat a visszafogottabb árindexhez.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a magyar gazdaságban magas az inflációs nyomás, sőt az alapfolyamatok egyre erősödő inflációt jeleznek. Ugyanakkor az év második felében az infláció mérséklődhet, főleg az energiahordozók árának változása miatt.

Az év egészében így is 3,3 százalékos inflációval számolnak az ING Bank szakértői.

Az áprilishoz képest stabil májusi infláció mögött több folyamat húzódik meg:

  • gyorsult az élelmiszerek inflációja,
  • mérséklődött az üzemanyagárak drágulása,
  • emelkedtek a szolgáltatások ára,
  • átlag felett drágultak a dohányáruk.

Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője kifejtette, hogy az infláció továbbra is a jegybank inflációs célsávjának tetején tartózkodik, annak ellenére is, hogy az olajárak csökkenése nyomán az üzemanyagárak növekedése az előző hónaphoz képest némileg lassult.

Azt, hogy a következő hónapokban az infláció kilép-e a jegybanki célsávból, nagyban meghatározza majd az olajárak változása, hiszen a gazdaság dinamikus növekedése miatt a belső keresletben egyelőre nem látszik fékeződés.

illusztráció Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Középtávon az inflációs szint szempontjából kiemelkedő fontossággal bír a jegybank monetáris politikája, azaz hogy sikerül-e megtalálni azokat a monetáris kondíciókat, a szigorítás megfelelő ütemét, amely mellett az infláció visszatér a 3 százalékos szintre, de a gazdasági növekedés sem lassul le túlzottan.

Varga Zsombor, az Erste Bank junior makrogazdasági elemzője szerint júniustól enyhülés jöhet a magasabb bázis, csökkenő olajár és kedvezőbb szezonális hatások miatt.

Ennek következtében a nyár végére 3 százalék alá is lassulhat az infláció üteme, azonban ősztől ismét magasabb számok következhetnek.

Az inflációs folyamatokkal és a korábbi kommunikációval összhangban a június 25-i kamatdöntő ülés kulcsfontosságú lehet. A legfontosabb kérdés, vajon az MNB hoz-e további, a normalizáció irányába mutató döntéseket. Korábban azt gondoltuk, hogy a júniusi ülésen további óvatos lépéseket jelenthet be a jegybank, például az devizaswap állomány fokozatos csökkentését.

A megváltozott körülmények, mint a globális hozamesés és a kamatcsökkentési várakozások megjelenése, illetve belföldön a belengetett jövő évi fiskális szigorítás, viszont arra engednek következtetni, hogy az MNB előtt megnyílt a tér a laza pénzügyi kondíciók fenntartására az idén is.

Így további szigorítási lépést ebben az évben az Erste szakértői egyáltalán nem várnak,

aminek eredményeképp a bankközi kamatok alacsony szinten maradhatnak. Nem valószínű, hogy a 3 hónapos BUBOR 0,25 százalék fölé emelkedjen az év végéig - összegezte az Erste Bank szakértője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről