Az Adidas futással küzd az óceánok műanyagszennyezettsége ellen

szemét környezetszennyezés pollution
Kids playing on the sea contaminated with plastic waste at the fisherman's settlement, Kali Adem, North Jakarta on Thursday, March 15, 2018. Based on research by Jenna Jambeck, a researcher from the University of Georgia, USA, which was released in 2015, Indonesia on the second ranks in the world as a contributor to plastic waste in the oceans, reaching 187,2 million tons. This figure is just below China which contributes 262,9 million tons of plastic waste to the oceans. In response, the Indonesian government pledged to reduce plastic waste in the sea by up to 75% by 2025. (Photo by Aditya Irawan/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Minden évben nyolc millió tonna műanyag hulladék kerül az óceánokba, a Föld nagy felületű vizei valójában a túlélésükért küzdenek. A műanyag nemcsak a part mentén, hanem szinte mindenhol és mindenben megtalálható. A legmélyebb óceáni árkokban, a legtávolabbi partokon, a tenger minden szintjén, az általunk fogyasztott vízben, ételben, és még a belélegzett levegőben is. Az Adidas és a Parley a Run for the Oceans kezdeményezéssel próbál tenni valamit.
Vágólapra másolva!

Az Adidas és a Parley által közösen létrehozott és máig együtt irányított kezdeményezés, az évente megrendezett Run for the Oceans (Futás az óceánokért) immár harmadik éve segít a Parley Ocean School iskolai program fejlesztésében.

Legutóbb 2018-ban a futam világszerte közel egymillió futót vonzott, és 1 millió dollárt hozott, az Adidas ugyanis minden megtett kilométer után egy dollárral járul hozzá a programhoz.

Ebben az évben a futást még nagyobb léptékűre várják, ami a tengeri műanyagszennyezés válságának sürgőssége miatt most fontosabb is, mint valaha.

A Parley Ocean School célja, hogy oktasson és elkötelezetté tegyen egy új támogatói réteget az óceánok megőrzése és védelme érdekében.

A program 100 ezer fiatalt képez a műanyag szennyezés által leginkább sújtott területeken abból a célból, hogy a fiatalok megértsék a tengeri műanyagszennyezés által okozott, összetett fenyegetést.

A program a Maldív-szigeteken indult, ahol a Parley partnerségeket alakított ki a helyi oktatási minisztériummal, az iskolákkal és a helyi közösségekkel. Az Adidas és Parley számít a következő generációra, amely segíthet kiszabadítani az emberiséget a jelenlegi helyzetből. A Parley Ocean School tanterve biztosítja a tanulók számára a bolygó óceánjainak védelméhez szükséges készségeket, eszközöket és ismereteket.

A műanyag szennyezettség már kifejezetten veszélyezteti az emberiség jövőjét Forrás: NurPhoto/Aditya Irawan/NurPhoto/Aditya Irawan

A következő generáció oktatásával párhuzamosan az Adidas és a Parley jelentős mennyiségű műanyaghulladéktól tisztították meg a tengeri környezetet, 2015-től a feldolgozott tengeri műanyaghulladékot sportruházatokká alakítva. Legalább egy tucat feldolgozott PET palack került az Adidas lábbelikbe. 2017-ben már egymillió pár újrahasznosított műanyagból készült cipővel álltak elő, tavaly ez a szám már elérte az ötmilliót, idén pedig minimum duplázni szeretnének, 11 millió darab ilyen cipő legyártásával.

A Parley és az Adidas célul tűzte ki azt is, hogy 2024-ig az összes termékében megszünteti az eredeti (erre a célra gyártott) poliésztert.

A Run for the Oceans program idén június 8. és 16-a között zajlik. Az Adidas minden futó minden kilométere után 1 dollárt fog befizetni a Parley Ocean School programba.

Az idei cél 1,5 millió dollár összegyűjtése.

A Youtube-on látható az alábbi kampányvideó a programról.

A kampány a Facebookon, az Instagramon és a Twitteren is fut.

Forrás: Nationalgeographic.com