Adó- és díjcsökkentésekről, szárnyaló építőiparról szólt a hét

Június 3-tól jegyezhető a Magyar Állampapír Plusz
Vágólapra másolva!
Adócsökkentésről, az üzemanyagok árának mérséklődéséről, és még számos további, a családok helyzetét megkönnyítő döntésről érkezett beszámoló a héten, újabb kiugró építőipari adat mellett. Új védjegyrendszer bevezetésével erősítenék a magyar élelmiszerekbe vetett bizalmat, miközben egyre közeledik a banki adategyeztetés határideje is. A Ford rekordszámú autót kénytelen visszahívni az USA-ból, és Kínából is aggasztó makrogazdasági adatokról érkeztek hírek. Ugyanakkor a Tesco éves közgyűlésén kiderült, tervezi-e a vállalat vezetése a közép-európai régió, és benne a magyar piac föladását. Heti gazdasági összefoglaló.
Vágólapra másolva!

Magánszemélyekre is vonatkozik a banki adategyeztetés

Egyre közeledik egy fontos banki határidő. A pénzmosás és terrorizmus finanszírozása megakadályozásáról szóló törvény miatt minden bank minden ügyfelének el kell végeznie a kötelező banki adategyeztetést 2019. június 26-ig. Ha ezt követően akad olyan számla, ahol hiányosak az adatok, a számlát zárolja a bank, azaz nem lehet majd róla semmilyen pénzfelvételt vagy terhelést indítani, sem átutalásként, sem bankkártyával.

Illusztráció Forrás: PhotoAlto/Eric Audras / Altopress/Eric Audras

A Magyar Bankszövetség és a Magyar Nemzeti Bank most közös közleményében hívta fel a figyelmet arra, hogy már csak néhány munkanap maradt hátra az egyeztetés elvégzésre. Fontos odafigyelni, mert az adategyeztetési kötelezettség nemcsak a cégképviselőkre vonatkozik, hanem minden magánszemély is érintett az adategyeztetésben.

Újabb adócsökkentésről döntött a parlament

Júliustól 2 százalékponttal csökken a szociális hozzájárulási adó, valamint ahhoz kapcsolódóan az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat érintő része a kormány kezdeményezésére. Az Országgyűlés szerdán 160 igen szavazattal, 1 nem ellenében, 5 tartózkodás mellett fogadta el a pénzügyminiszter előterjesztését, kivételes eljárásban. Mind a szociális hozzájárulási adó, mind az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás munkaadókat terhelő része 17,5 százalékra mérséklődik az eddigi 19,5 százalékról. Ehhez kapcsolódóan változnak az összevont adóalap megállapításának szabályai is.

Hatalmas siker az új állampapír

Eredményes és népszerű a Magyar Állampapír Plusz, az új állampapírból több mint 500 milliárd forintot vásároltak egyetlen hét alatt. Ez minden idők legmagasabb egyhetes forgalmi adata a piacon – tájékoztatott a héten Varga Mihály pénzügyminiszter. A máp plusz rendkívül jól teljesített az első héten. 2019. június 3. és június 7. között 529 milliárd forintot jegyeztek belőle. Ez minden korábbinál magasabb összeg, ilyen mennyiség egyetlen hét alatt még nem fogyott más lakossági állampapírból.

Illusztráció Forrás: Equilor

Továbbra is kiugróan teljesít a hazai építőipar

Áprilisban az építőipari termelés volumene 40,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése 34,3, az egyéb építményeké 47,9 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz mérve 3,8 százalékkal csökkent az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 50,3 százalékkal nagyobb, az egyéb építményekre vonatkozóké 19,3 százalékkal kisebb volt, mint 2018. április végén. A szerződésállomány ugyanakkor továbbra is 2300 milliárd forint körüli ingadozik, amire korábban nem volt példa. Az építőipar a tavalyi robusztus teljesítménye után kiugró lendülettel indítja az idei évet is, így 2019-ben is érdemben hozzájárul majd a növekedéshez, és ebből következően a súlya is tovább nőhet a nemzetgazdasági ágazatok között.

Eldőlt, marad-e a Tesco Magyarországon

A társaság megtartotta éves közgyűlését, ahol befektetői oldalról merült fel a kérdés, a vállalat tervezi-e a kivonulást Közép-Európából. A régió feladása azt jelentené, hogy az áruházlánc magyarországi működése is megszűnne, vagy legalábbis jelentősen megváltozna. Ám a vállalat elnöke azt közölte, jelenleg nincsenek tervek sem arra nézve, hogy az igazgatótanács Közép-Európa elhagyásáról tárgyaljon. Hozzátette, hogy ugyan a Tesco nehézségekkel küzd Lengyelországban, ahol üzleteket kényszerült bezárni, három másik régiós országban – Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában – vagy piacvezető, vagy meghatározó piaci szereplő, és további befektetéseket tervez.

Napirendre került a vállalati közgyűlésen a Tesco közép-európai jövője Forrás: MTI/Jászai Csaba

Tovább csökkennek az adók Magyarországon

A 2022-ig tartó kormányzati időszak végéig legalább harmadával csökkenhet az adók száma. Tavaly decemberben még mintegy hatvan közteherfajtát tartottak számon idehaza, közülük néhány év alatt nagyjából húsz tűnhet el. Öt adófajtát már kivezetett a kormányzat, jövőre pedig újabb négynek mondhatnak búcsút a közterhek viselői. Az adózással kapcsolatos adminisztrációs terhek igazi mérséklését az adók számának drasztikus csökkentése hozza majd el. A 2022-ig tartó kormányzati ciklus végén harmadával kevesebb adótípus lesz, mint a ciklus elején volt.

A Ford több mint egymillió autót hív vissza

A Ford bejelentette, hogy 1,3 millió autót hívnak vissza az Egyesült Államokban. A visszahívott autók közül 1,2 millió Ford Explorer SUV, amely kormányhibája azt eredményezheti, hogy a sofőr teljesen elveszti az uralmat az autó fölött. Az autógyártó minden érintett tulajdonost figyelmeztet. A hiba a 2010. május 17. és a 2017. január 26. közötti modelleket érinti. A vállalat szóvivője szerint nem tudnak senkiről, aki megsérült volna ennek következtében.

Új védjegyrendszert vezetnek be a kiváló magyar élelmiszereknél

A Nébih 2018-as reprezentatív felmérésének eredményeként kimutatható társadalmi elvárás összhangban áll a kormány céljával is, miszerint egyértelművé kell tenni a vásárlók számára, hogy a számtalan élelmiszer közül melyiket érdemes választaniuk, miben bízhatnak meg. Erre nyújthat megoldást egy hatósági tanúsítással rendelkező, minőséget garantáló élelmiszerekhez kapcsolódó védjegy. A Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszer a termelőket, az előállítókat, a feldolgozókat, a forgalmazókat és a vásárlókat egyaránt érinti, hiszen a logó feltüntetése biztosítja a kiváló minőséget. A legfontosabb pedig, hogy a védjegy segíti a lakosság tájékoztatását, építi a bizalmat, garantálja a magasabb minőséget, hozzájárul az általános élelmiszer-fogyasztási kultúra fejlődéséhez.

Az Aranyvédjegy mintája Forrás: Agrárminisztérium

Újra csúcson a háztartások fizetőképessége

Ismét kiadta negyedéves, a háztartások anyagi helyzetét elemző jelentését Magyarország piacvezető követeléskezelője, az Intrum. Az adatok alapján nemcsak a lakosság anyagi helyzetét ismerhetjük meg, de az index elmozdulása alapján rövid távú prognózisok is készíthetők. 2019 első negyedévében 59,5 volt az index értéke, ami szignifikánsabb, magasabb, mint az előző negyedévben mért 54,68-as érték. A magyar háztartások fizetőképessége 2013 óta folyamatosan javul, és a legfrissebb adatok alapján ez a tendencia várhatóan a jövőben is megmarad.

Aggasztó adatok érkeztek Kínából

Májusban 15 hónapos csúcsra ugrott a kínai fogyasztói árindex, ami elsősorban az élelmiszeráraknak, és különösen a sertéshús drágulásának volt betudható. Noha az elemzők számítottak az infláció emelkedésére, újabb jelzés érkezett arra nézve, hogy a világ második legerősebb gazdasága nehézségekkel küzd. Mindeközben az autóeladások már a 11. egymást követő hónapban csökkentek a világ második legnagyobb gazdaságában. Mindez azonban egyelőre még nem ok a pánikra, különösen, hogy két olyan tényező okozta az infláció megugrását, amely egyébként is hajlamos komoly szezonális mozgásokra.

Olcsóbb lehet közjegyzőhöz fordulni

A lakásvásárlókat, a nagycsaládosokat, a fiatalokat és az időseket is kedvezően érinti a közjegyzői díjrendelet május végi módosítása. Nekik júliustól egyes eljárásokért a korábbinál kevesebbet, például a szokásos közjegyzői munkadíj felét vagy csupán a 30 százalékát kell megfizetniük – tájékoztat a Magyar Országos Közjegyzői Kamara. A módosítás alapján lényegesen kedvezőbb lesz a lakáscélú hitelekhez kapcsolódó közjegyzői okirat díja abban az esetben, ha a hitelintézet az okiratot elektronikus formában is elfogadja. A rendelet szintén kedvezőbb díjat biztosít a hitelfelvevőknek, ha az okirat aláírására a közjegyző irodájában és nem azon kívüli helyszínen kerül sor.

Olajárrali és üzemanyagár-csökkenés

Feltehetőleg torpedótámadás miatt megsérült két tanker az Ománi-öbölben a hét közepén, ennek következtében pedig 4-4,5 százalékot emelkedett az olaj ára. A legénységet sikerült evakuálni, de a támadás – egyelőre – véget vetett az olajár hosszan tartó csökkenésének. Az első elemzői vélemények szerint ugyanakkor az emelkedés várhatóan csak átmeneti.

Illusztráció Forrás: MTI/Marjai János

Az incidenstől függetlenül, a Mol tartotta a hét közepén jelzett árcsökkentését. Így pénteken 9-9 forinttal csökkentette a 95-ös benzin és a gázolaj nagykereskedelmi árát. A változást követően a benzin literenkénti átlagára 382 forintra, a gázolajé 388 forintra csökkent. Az üzemanyagok ára legutóbb múlt pénteken csökkent, a 95-ös benziné 9 forinttal, a gázolajé 6 forinttal lett kevesebb.