Ezek a legnépszerűbb diákmunkák

diákmunka illusztráció
Vágólapra másolva!
Bár a diákmunka szezonja leginkább a három nyári hónap, aki szeretne olyan munkakörben dolgozni, ami tökéletesen megfelel az elvárásainak, jobban járt, ha már májusban elkezdett körbe nézni. A diákszövetkezeteket ugyanis a kicsöngetés után ellepik a dolgozni akaró fiatalok, vagyis elég nagy lesz a verseny a legjobb helyekért. A diákmunka szakértője, a Job Force Iskolaszövetkezet most bemutatja a legnépszerűbb diákmunkákat.
Vágólapra másolva!

Az égető munkaerőhiány miatt lényegében minden fiatal talál magának valamilyen idénymunkát, az azonban egyáltalán nem biztos, hogy olyan munkakörben tud elhelyezkedni, amilyenben szeretne. A fiatalokat több dolog is motiválja, amikor alkalmi munkát keresnek, és ezek a motivációk jelentősen befolyásolják az elvárásaikat is az adott munkakörökkel kapcsolatban.

A diákok leginkább a pénzért dolgoznak, vagyis a fizetés az elsődleges szempont, nem elhanyagolható azonban azok aránya sem, akik tanulmányaikkal kapcsolatos munkát keresnek, amit később fel tudnak használni, vagy akár hosszabb távon is megtalálhatják a számításukat az adott cégnél. Tipikusan ilyen lehet az informatikai munka, hiszen egy nyári munka után akár határozatlan idejű szerződést is kínálhat a diáknak az elégedett munkaadó.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

Nem tanul persze mindenki informatikát, így ez nem is opció minden dolgozni vágyó fiatal számára. A Job Force Iskolaszövetkezet szakértői szerint utóbbi években a fizetés mellett a kényelmes, lehetőség szerint enyhébb fizikai terheléssel járó vagy irodai munka iránt nőtt meg a kereslet. Az irodai munka jellemzően magasabb bért is jelent, mint valamilyen fizikai munka, így kétszeresen is vonzó a fiatalok szemében. Az irodai munka jellemzően valamilyen adminisztrációs feladatot jelent, esetleg alapvető ügyfélszolgálati, help desk vagy call centeri munkát.

Ma már rengeteg cég várja – főleg a nyári időszakban – a diákokat, és nehéz lehet eligazodni a keresés, beléptetés és foglalkoztatási viszonyokban. Ezért, és

a biztonságos foglalkoztatásért érdemes diákszövetkezeten keresztül munkát vállalnia a fiataloknak.

A szövetkezeti tagságnak rengeteg előnye van: a fiatal munkavállalók egy helyen válogathatnak a cégek és pozíciók között, valamint a szövetkezet garantálja, hogy a diák mindig időben és teljes egészében megkapja a fizetését, ne foglalkoztassák túl, és minden támogatást megad a tagjainak.

A pénz és kényelem mellett szempont lehet az is, hogy a munkával valamilyen szórakozás is járjon. Ezért különösen népszerűek a fesztiválos munkák. Legyen szó akár karszalagok felragasztásáról, vagy színpadépítésről, ezek általában könnyen végezhető feladatok. A munkaadó a bér mellé ráadásul rendszerint a fesztiválra szóló bérletet is ad, vagyis a műszak után adott a szórakozási lehetőség is.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A ruhaboltokban, élelmiszerüzletekben is szeretnek dolgozni a diákok, de az árufeltöltő munkakör már nem tartozik a legnépszerűbbek közé. Nem változik ugyanakkor a gyorséttermek népszerűsége a diákmunka szakértője, a Job Force Iskolaszövetkezet szerint. Ennek oka, hogy ezeknél a cégeknél könnyű megragadni, és gyors továbblépési lehetőséget nyújthatnak.

A diákmunka sikere azon is múlik, milyen extra tudással rendelkezik a leendő munkavállaló.

Ha beszél idegen nyelvet, a hostess-munkák széles köre nyitva áll előtte, hiszen olyan rendezvényeken is dolgozhat, ahol külföldi vendégek is megfordulnak. Ha van jogosítványa – ez inkább az egyetemistáknál fordul elő – akkor sofőrként, áruszállítóként is elhelyezkedhet a fiatal.

A diákmunka mind a munkaadó mind a munkavállaló számára jó megoldás. A fiatal szerez némi tapasztalatot, amelyet akár az életrajzába is beírhat, és nem mellesleg pénzt keres.
A munkaadó pedig jóval olcsóbban oldhatja meg a munkavégzést, hiszen a diák bérén kívül csak a szolgáltató közvetítői díját kell megfizetnie. Emellett pedig a diák is jóval kedvezőbb adózási feltételek mellett dolgozhat, mint főállású kollégái.

A cikk a Job Force Iskolaszövetkezet támogatásával készült!