A klímaváltozás nagyon veszélyes lehet a whiskey-gyártásra

Glenlivet whiskey
attends the Blue Moon Burger Bash presented by Pat LaFrieda Meats hosted by Rachael Ray at the Food Network & Cooking Channel New York City Wine & Food Festival presented by Coca-Cola at Pier 92 on October 14, 2016 in New York City.
Vágólapra másolva!
A skót környezetvédelmi ügynökség az előző héten figyelmeztette a lakosságot, hogy a klímaváltozásnak apokaliptikus következményei lehetnek az országra nézve. Véleményük szerint, ha nem változtatnak a dolgokon, úgy a talajerózió miatt erdők sokasága pusztulhat ki, madárfajok tűnhetnek el, valamint az ország egyik legismertebb terméke, a whiskey gyártása is veszélybe kerülhet.
Vágólapra másolva!

A skót lepárlóüzemek jelentése szerint a tavalyi komoly hőhullám következtében le kellett állítaniuk a termelést egy időre, mert majdnem teljesen kifogytak a vízből. A térségben tapasztalható extrém meleg és kevés csapadék miatt a folyók vízszintje annyira lecsökkent, hogy néhány lepárló egy teljes hónapig nem tudott üzemelni.

illusztráció Forrás: 2016 Getty Images/Cindy Ord

A családi tulajdonban lévő Glenfarclas lepárló egyik munkatársa, Callum Fraser elmondta, hogy számukra a teljes szeptember kimaradt, ez pedig nagyjából 300 ezer liter whiskey-t jelent. Hozzátette, hogy nem ők voltak az egyetlen lepárló, amelynek súlyos gondot okozott a hőség és a vízhiány.

Szakértők szerint a jövőben egyre többször találkozhatnak majd ilyen szélsőséges időjárási helyzettel.

Londonban a héten rendeznek egy konferenciát, amelynek témája éppen a szárazság elleni küzdelem lesz. A találkozót azért hívták össze, mert az előrejelzések szerint idén is hőhullám várható Angliában.

Friss kutatások állítják, hogy a tavaly nyárihoz hasonló hőhullám kialakulásárára 30-szor nagyobb az esély a környezetszennyezés miatt. Néhány előrejelzés szerint, ha nem változik a károsanyag-kibocsátás, akkor 2050-től akár kétévente is el kell viselni majd hasonló forróságot.