A csehek több mint fele elégedett az életszínvonalával

prága, walpurgis-éj, felvonulás
A csehek több mint fele nagyon jónak tartja az életszínvonalát.
Vágólapra másolva!
 A cseh lakosság több mint fele jónak tartja az életszínvonalát, és az emberek közel fele pozitívan értékeli a Cseh Köztársaság gazdasági helyzetét is. Derült ki a  Cseh Tudományos Akadémia Közvéleménykutató Központjának (CVVM) májusi felméréséből . A cseh háztatrásokban az életszínvonal nem változott szignifikánsan az előző havi felméréshez képest, de hosszú távot tekintve is az folyamatosan javult az elmúlt hat évben.
Vágólapra másolva!

A megkérdezett csehek 55 százaléka nagyon jónak, vagy meglehetősen jónak értékelte jelenlegi életszínvonalát.

Ezzel szemben csak az emberek 11 százaléka tartja rossznak a körülményeit. A kettő közti különbség pedig semleges választ adott, azaz a kérdóívet kitöltők 34 százaléka nem tarta jónak, de rossznak sem a helyzetét.

A csehek több mint fele nagyon jónak tartja az életszínvonalát. Forrás: Shutterstock/Madeleine Steinbach

Az előző hónapokban is a válaszok megoszlása hasonló volt. Az idei első negyed évben a pozitív értékelések aránya 53 és 55 százalék között változott, a negatív minősítések aránya pedig 10 és 12 százalék között volt.

Épp egy éve az átlagos minősítés is csak valamivel volt rosszabb Csehországban.

Akkor az emberek 53 százaléka akkor is nagyon jó életszínvonalon élt, viszont akkor még a megkérdezettek 14 százaléka rosszra értékelte élethelyzetét.

A 2013-as globális gazdasági válság kezdete óta Csehországban folyamatosan javul a helyzet. Hat évvel ezelőtt a csehek 40 %-a sem érezte úgy, hogy jól élne , a legrosszabb minősítést adók aránya pedig meghaladta a 20 százalékot.

Illusztráció. Forrás: Shutterstock

A mostani felmérés része volt a hazai, azaz a cseh gazdaság helyzetének értékelése is.

A csehek 47 százaléka szerint jó, 37 százalék mondta azt, hogy semleges, és mindössze a megkérdezettek 16 százaléka ikszelte be a rossz minősítést.

A májusi felmérés összegzésében kiterérnek arra is, hogy

az életszínvonalukat pozitívan értékelők zöme egyéni vállalkozó, vagy diák, és a legtöbbjük hisz a jelenlegi Andrej Babis vezette kormányban.

Mint kiderült leginkább a 60 év feletti lakosok, a képzetlen munkások, vagy a kommunista párt szavazói látják negatívan az életszínvonalukat.

A CVVM a felmérést 2019. május 4-14-e között végezte 1026 lakos megkérdezésével.