Japán több száz milliárd forintos beruházásokat tervez Magyarországon

HENDRICH Balázs; MAGYAR Levente; PALANOVICS Norbert
Tokió, 2019. május 13. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (b2), Hendrich Balázs, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója (j) Haszebe Tosiaki, a HEPA ázsiai képviselője (j2) és Palanovics Norbert tokiói magyar nagykövet (b) az ügynökség tókiói irodájának megnyitóján 2019. május 14-én. MTI/KKM/Kovács Márton
Vágólapra másolva!
Fontos bejelentést tett Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden. Együttesen több száz milliárd forintos magyarországi nagyberuházást tervező japán cégekkel tárgyalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó parlamenti államtitkára. Már több mint 160 japán cég van jelen Magyarországon.
Vágólapra másolva!

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Japánban van. Itt tárgyalásokat folytat. Az államtitkár azt mondta, hogy

Japán több száz milliárd forintos beruházásokat tervez Magyarországon.

Több vállalatról van szó, amik az autóiparban és a megújulóenergia-iparban működnek, a tárgyalásokat hivatalosan is megindították arról, hogy milyen céllal és feltételekkel jönnének Magyarországra - mondta el Magyar Levente.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a japán-magyar kapcsolatok egyre intenzívebbek,

már több mint 160 japán cég van jelen Magyarországon,

amelyek több tízezer embernek adnak munkát.

A japán vállalatok kiemelkedő hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak, különösen azokban az iparágakban, amelyeket a leginkább érinti a negyedik ipari forradalomnak nevezett átalakulás.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Fontos témája volt a Japánban folytatott megbeszéléseknek a magyar élelmiszerexport helyzete. Az ágazat sok kárt szenvedett az elmúlt években, főként a sertéspestis és a madárinfluenza miatt.

Japán a magyar élelmiszertermékek legnagyobb ázsiai felvevőpiaca.

Magyarország ezen a területen is szeretné javítani a kapcsolatokat, és kiterjeszteni az együttműködéseket, ezért nagy japán élelmiszer-felhasználókkal, például étteremláncokkal tárgyalnak magyar alapanyagok beszállításáról, amelyek jelentős mennyiséget tudnának venni. Ez komoly segítség lenne a magyar termelőknek és a hazai feldolgozóiparnak - tette hozzá Magyar Levente.

Az államtitkár kitért arra is, hogy

hétfőn megnyitották Tokióban a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség irodáját.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (balról a második), Hendrich Balázs, a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség vezérigazgatója (jobb szélen) Haszebe Tosiaki, a HEPA ázsiai képviselője (jobbról a második) és Palanovics Norbert tokiói magyar nagykövet (bal oldalt) az ügynökség tókiói irodájának megnyitóján 2019. május 14-én Forrás: MTI/KKM/Kkm/Kovács Márton

A kirendeltség fontos központja lehet a szerteágazó külkereskedelmi kapcsolatoknak, de főként az élelmiszeriparnak jelenthet nagy perspektívát Japánban, mert a kisebb cégeknek, például a hazai élelmiszer-feldolgozóknak szükségük van a közvetítésre.

Idén 150 évesek a japán-magyar diplomáciai kapcsolatok.

Ennek jegyében egyebek mellett nagy sikerű kulturális eseményeket, koncerteket, kiállításokat, bemutatókat szerveznek a két fővárosban.