Történelmi: felülkerekedtek a megújuló energiák az USA-ban

Kansas, szél
TO GO WITH AFP STORY US-ENVIRONMENT-ENERGY Wind turbines, built to provide eco-friendly power, stand at sunset, December 1, 2009, in Greensburg, Kansas. On May 4, 2007, Greensburg, a typical Midwestern US farming town of some 1,400 people, was 95 percent destroyed by a tornado. After the tornado, residents took the decision to rebuild as a model green community for rural America, attracting a group of experts and enthusiasts, helping the community to try to achieve economical, environmental and cultural sustainibilty using renewable energy, LEED building standards and encouraging residents and businesses to go green. Greensburg is the only US city that requires that all city-owned buldings meet the US Green Building Council's LEED Platinum standards. AFP PHOTO/Emmanuel DUNAND / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Történelmi hónap volt az idei április az Egyesült Államok energetikai szektorában. Ugyanis most először fordult elő, hogy a megújuló energiák révén több villamos energia került a hálózatba, mint a szén és a többi fosszilis energiahordozó révén.
Vágólapra másolva!

A szén az 1880-as évek óta meghatározó az amerikai othhonok és a gazdasági élet szereplői számára. Alig egy évszázaddal később pedig az olaj, és az abból készült olcsó benzin volt Amerika első számú energiaforrása, az egyik olyan szimbólum, amivel azonosították a világ legerősebb hatalmát - írja a Quartz.

Egy szélerőmű-park Kansasban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Ez azonban fokozatosan megváltozik. Az amerikai energiaügynökség első becslése szerint ugyanis, idén áprilisban a megújuló energiaforrások szolgáltatta elektromosság, 16 százalékkal múlta felül a szén alapú energiatermelését, és a csekély fölény várhatóan májusban is megmarad.

Ez az első alkalom, hogy az amerikai energiamixben havi viszonylatban túlsúlyba került a megújuló forrásokból termelt villamos energia.

Ezek az adatok az egyes energiaforrások nyújtotta lehetőségek szezonalitására mutatnak rá. Mindazonáltal - állítja az ügynökség - az is világos, hogy a vízből, szélből, napsugárzásból, a geotermikus forrásokból és a biomasszából nyert energiának egyre nagyobb szerepe van az ellátásban.

Ezen tendencia alapján, várhatóan 2020-ban, az éves adatokat tekinve, a szén és a megújuló források fele-fele arányban szolgáltatják majd az energiát az USA-ban.

A fosszilis energiahordozók mellett kiállók gyakran érvelnek azzal, hogy számos megújuló forrás rendelkezésre állása kiszámíthatatlan, amit a havi és a negyedéves megingások us mutatnak. Ám ezek a kilengések sokkal kevésbé lényegesek, mint állítják, mivel a megújuló energiák aránya az előrejelzéseknél is gyorsabb ütemben éri utól a szenet - állíta az Energy Economics and Financial Analysis nevű nonprofit szervezet elemzésében.