Mi a baj a brazil gazdasággal?

vote Horizontal ELECTION GENERALE Brazil's right-wing presidential candidate for the Social Liberal Party (PSL) Jair Bolsonaro walks in front of the Brazilian flag as he prepares to cast his vote during the general elections, in Rio de Janeiro, Brazil, on
Jair Bolsonaro
Vágólapra másolva!
Amikor Jair Bolsonarót Brazíliában elnökké választották, az üzleti élet és a befektetők egyaránt kitörő lelkesedéssel fogadták az új vezetést. Úgy tűnt, a tervezett reformpolitika újra visszavezetheti Brazíliát a megelőző évtized növekedési pályájára, és talán a súlyos adósságterhek is enyhülhetnek. Közel fél évvel Bolsonaro beiktatása után azonban a várakozások egyre visszafogottabbak, és jelenleg úgy tűnik, idén még biztos nem várható növekedési fordulat.
Vágólapra másolva!

Amikor januárban Jair Bolsonaro elnök elfoglalta a hivatalát, igen komoly nehézségekkel kellett szembenéznie. Az ország politikai megosztottsága mellett ugyanis az új vezetés célja az volt, hogy visszarántsa Brazíliát a recesszió széléről.

Az elképzelés mögött pedig volt is támogatás, különösen az üzleti szektor részéről, amely kitörő örömmel fogadta Bolsonaro politikáját.

Az új elnök ráadásul egy „szuperminisztert" (Paulo Guedest) nevezett ki a gazdasági tárca élére.

A piacok tehát izgatottan várták a reformpolitikát, azonban mára a növekedési kilátások leromlottak. A jelenlegi adatok alapján úgy tűnik, 2020-ig nem is várható érdemi növekedési fordulat Brazíliában, miközben az ország adósságállománya is komoly terhet jelent. Egy friss elemzés összegyűjtötte, milyen tényezők hátráltatják leginkább a brazil sikertörténetet.

Gyenge kilátások

A megelőző évtizedben Brazília a feltörekvő piacok egyik globális motorja volt, és az úgynevezett BRICS országok tagjaként (Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika mellett) a befektetők szemében is kiemelt figyelemnek örvendett. Sokan úgy gondolták, hogy ezek a feltörekvő sztárok 2050-re le is hagyják majd növekedésben a fejlett országokat.

A brazil részvényindex, a Bovespa idei teljesítménye Forrás: Investing.com

A mostani évtized azonban nem hozta ezeket a várakozásokat Brazília számára.

Az évtized közepén (2015-ben és 2016-ban) még egy recesszió is beütött, aminek következtében majdnem 7 százalékkal zsugorodott a gazdaság.

Ezt követően sem jött össze nagyobb felpattanás, 2017-ben és 2018-ban egyaránt 1 százalék körüli bővülés volt csupán tapasztalható.

Ráadásul úgy tűnik, az idei év sem lesz rózsás, mivel az elemzők az elmúlt időszakban megfelezték a 2019-es növekedési várakozásaikat, vagyis idén megint csak 1 százalék körüli lehet a GDP növekedése.

Megoldatlan munkanélküliség

Az elmúlt évek gyengélkedésének pedig jelentős részben a brazil dolgozók látták kárát. A munkanélküliek száma ugyanis a 2012-ben mért 7,6 millióról 2019-re már 13,4 millióra nőtt.

A korábbi vezetéstől megörökölt hiány és adósság jelenti a legnagyobb nehézséget a brazil gazdaság számára Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

Mi több, maga Bolsonaro mondta, hogy szerinte ez a szám nem tükrözi, hogy a valóságban milyen rossz a helyzet.

A statisztikák alapján ugyanis összesen 28,3 millió olyan ember van a 210 millió lakosú országban, aki vagy nem dolgozik, vagy alulfoglalkoztatott.

Emellett egyre kevesebben vannak formális állásban, miközben a bérek alig képesek lépést tartani az inflációval. A pénzromlás üteme pedig igen súlyos: a négy évvel ezelőtt kezdődött recesszió óta az infláció teljes mértéke 25 százalékos volt.

Piaci remények

A választások idején Brazília fizetőeszköze – a reál – igen nagyot ralizott, ahogy világossá vált, Bolsonaro megnyerheti a választásokat. Ez egyértelmű jelzés volt a piacok részéről, hogy a befektetői és üzleti világ szilárdan támogatja a későbbi elnököt.

Az optimizmus olyan erős volt, hogy a Bloomberg akkori elemzése a brazil devizát, a részvénypiacot és a kötvénypiacot is a legjobb befektetési lehetőségek közé sorolta.

Öt hónappal később azonban ez a felfokozott várakozás igencsak lecsillapodott. A részvénypiac és a deviza árfolyama egyaránt az év eleji szintek közelében mozog. Noha márciusban a brazil részvénypiac mindenkori csúcsra futott, az ezt követő kiábrándító vállalati eredmények végül letörték az emelkedést.

A legnagyobb teher

A legsúlyosabb gazdasági problémát azonban Bolsonaro megörökölte.

Az elemzők körében ugyanis teljes konszenzus van azzal kapcsolatban, hogy a bajok Dilma Rousseff baloldali kormányzásával kezdődtek, amikor a vezetés 2013-ban túlzott költekezésbe kezdett.

Azóta Brazília folyamatosan költségvetési hiánnyal küzd – Rousseff egyébként nagyrészt pont abba bukott bele, hogy a braziloknak elegük lett az átláthatatlanul nagy kiadásokból.

Az amerikai dollár/brazil reál árfolyam változása Forrás: Investing.com

Nem meglepő tehát, hogy Bolsonaro egyik fő célja az lenne, hogy érdemben lecsökkentse a költségvetés hiányát. Egyes elemzők szerint a legnagyobb problémát a nyugdíjrendszer jelenti, mivel a brazilok túl korán mehetnek nyugdíjba (az 50-es éveik elején), ráadásul túl magasak a nekik adott juttatások – ez különösen a közszolgák esetében erős.

Az új elnök elő is állt egy olyan javaslattal, hogy csökkenteni kellene a nyugdíjakat, a minimális korhatárt pedig a férfiaknál 65, a nőknél pedig 62 évre emelné föl.

A költségvetési hiány növekedése azonban lendületesen fűtötte az adósságállományt is.

A nagy növekedés éveiben a GDP-arányos adósság 51 százalékos volt, majd amikor elkezdett kilőni a deficit, az adósságállomány elérte a 77,1 százalékot.

A jelenlegi kormány közlése szerint, ha nem történik érdemi változás, akkor az adósságráta 2023-ra már 100 százalékos lehet.