Tudta, hogy a briteknél nem minden font törvényes fizetőeszköz?

Horizontal
An arrangement of Scottish pound sterling banknotes and pound coins showing the thistle of Scotland are spread on a table top on August 19, 2014 in Glasgow, Scotland. A month to the day until Scotland votes on whether to split from Britain, opinion polls Monday, August 18, 2014 showed the pro-independence camp gaining ground as First Minister Alex Salmond insisted his side had a "spring in their step". But the polls still showed a strong lead for the 'No' camp ahead of the vote on September 18, suggesting voters are on course to reject independence. The future of the currency is one of the key issues in the campaign. AFP PHOTO / ANDY BUCHANAN (Photo by Andy Buchanan / AFP)
Vágólapra másolva!
Képviselői javaslatot nyújtottak be a Westminster-palotában ülésező brit Képviselőháznak, a parlament alsóházának, a skót font ügyében. A törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy a skóciai fontot az Egyesült Királyság teljes területén törvényes fizetőeszközként lehessen használni.
Vágólapra másolva!

Törvényes valuta, de nem törvényes fizetőeszköz – leginkább így lehetne jellemezni a skót font helyzetét az Egyesült Királyság gazdaságában. A skóciai bankjegyeket ugyanis csak hazájukban fogadják el fizetőeszközként a kereskedelemben, Angliában már csak bajosan lehet azokkal fizetni.

Skócia az Egyesült Királyság része, de itt nem pusztán a központi, brit jegybank nyomtatta pénz van használatban. Hanem háromféle skót front is, amelyeket három helyi kereskedelmi bank bocsát ki, például a több száz éves múltra visszatekintő Bank of Scotland. A pénzintézetek által kibocsátott érmék és bankjegyek tényleges pénzek, nem pénzhelyettesítő eszközök.

A hétköznapokban azonban csak Skóciában, esetleg a skót-angol határhoz közeli településeken lehet a skót font sterling bankjegyeivel fizetni.

A Skóciába induló magyar utazóknak is érdemes arra figyelniük, hogy a skóciai fontot, szemben az angol változattal, általában nem lehet a hazai pénzváltókban az utazás után forintra váltani. Így érdemes azokat külön pénztárcában tartani, és azzal fizetni helyben, nem az angol fonttal.

A skót font bankjegyei és érméi Forrás: AFP/Andy Buchanan

A mostani képviselőházi törvényjavaslatot benyújtó Alistair Carmichael így fogalmazott: „Minden skótnak, aki valaha is délre utazott, van egy sztorija arról, hogy pénzét visszautasították, vagy csak aggályoskodva fogadták el” – számol be arról a BBC.

A képviselő által benyújtott törvényjavaslat azt a célt szolgálja, hogy a skóciai fontot rendes fizetőeszközként elfogadják Angliában is.

A mostani jogszabályok ugyanis finom különbséget tesznek a törvényes valuta és a törvényes fizetőeszköz fogalmai között.

Ezt kell megváltoztatni ahhoz, hogy a skót bankjegyeket Angliában is elfogadják.

Ha a kezdeményezésből jogszabály-módosítás vagy új törvény lesz, az azt jelentené, hogy megszűnne a skót és az angol font között most az utóbbi javára fennálló megkülönböztetés.

Egyébként nem ez az első alkalom, hogy skót kezdeményezés indul az ottani font rendezésének ügyében.

David Mundell, a skóciai ügyekért felelős államtitkár 2009-ben már benyújtott egy erre irányuló javaslatot a Képviselőháznak, ám az végül nem jutott túl az alsóházon, és nem emelkedett törvényerőre.