Ők a világ legszerencsétlenebb lottónyertesei

Dollár
Sokan elégették a pénzt
Vágólapra másolva!
Magyarországon óriási nyeremény halmozódott fel mind az ötös, mind a hatos lottón az utóbbi hetekben. Míg a hatos lottón a hét végén valaki 1,688 milliárd forintot nyert, addig az ötös esetében már 3,773 milliárd forintra hízott az elvihető összeg nagysága. Nyilván mindenki örülne egy ekkora nyereménynek, de ahogy a következő történeket bebizonyítják, nem mindenki számára áldás, hanem inkább átok a hirtelen jött gazdagság.
Vágólapra másolva!

Mi okozza azt, hogy valaki életét tönkreteszi a nyeremény?

A legfőbb oka annak, hogy valaki elveszíti a kontrollt az,

hogy a lottónyertesek többségének pénzügyi műveltsége hiányos, sőt nem is létezik.

Először is tudatosan kellene megtervezzék a pénzfelhasználást, de ehelyett a pénz teljesen megbolondítja őket.

Ráadásul ez nemcsak a nyertesekre vonatkozik, hanem annak közvetlen környezetére: barátokra, rokonokra is. Mivel ők ilyenkor egyáltalán nem jó tanácsot adnak, sőt, inkább a pénzt viszik, így inkább káros a jelenlétük, mintsem hasznos.

Emellett a nyertesek általában csak a vagyontárgyak árcéduláját látják,

a hozzá tartozó költségeket viszont nem.

Hiába vesz valaki óriási villát, luxusautót, jachtot, annak a jövőben a fenntartása is drága lesz.

Több millió dollár úszott el Forrás: AFP/Science Photo Library/KTSDESIGN

Nem véletlen, hogy a leggyakrabban csődbemenő társadalmi csoportok mindegyike hirtelen szerezte meg a vagyonát: ilyenek a profi sportolók és a lottónyertesek is – írja a Forbes.

Példák a példátlan butaságra

Jack Whittaker 315 millió dollárt nyert a lottón.

Ez átszámolva 90 milliárd forintnak felel meg.

Tíz évvel az óriási nyeremény után lánya és unokája egyaránt drogtúladagolásban halt meg, míg felesége elvált tőle. Egyszer egy sztriptízklubban annyira be volt drogozva, hogy 545 ezer dollárt, azaz 150 millió forintnak megfelelő összeget loptak el tőle – írja a The New York Times.

William Post 16,2 millió dollárt nyert, ebből sikerült 1 millió dollár adósságot összehoznia egy év alatt. Ha ez nem lenne elég, a barátnője sikeresen perelte a nyeremény feléért, de nem ez a legdurvább dolog, ami történhetett vele. A bátyját azért tartoztatták le, mert felbérelt egy bérgyilkost azért, hogy ölje meg. A testvér így akart egy kis szeletet – örökség formájában – megszerezni a lottónyereményből – írja a Business Insider.

Janite Lee 18 millió dollárt nyert a lottón.

Lee jótét lélek volt, rengeteget adományozott, nyolc évvel később már csődbe is ment.

700 dollár maradt a bankszámláján – írja a Bankrate.

Lara és Roger Griffiths 2,76 millió dollárt nyert a lottón. Ebből nagyon felelősségteljes módon vettek egy 1 millió dolláros házat, valamint egy Porschét is. Azonban a 14 éves kapcsolatuk megromlott, egy bolond felgyújtotta a házukat, és minden vagyonuk odalett – olvasható a Business Insideren.

Sokan elégették a pénzt Forrás: Cultura Creative/Cultura/WALTER ZERLA/Walter Zerla

Egy másik New York Times cikkből az derül ki, hogy minden idők legfiatalabb lottónyertesének életét is megrontotta a sok pénz. Callie 16 évesen 1,6 millió fontot nyert.

A lány plasztikai műtétekre, bulikra és drogra költötte a pénzt, öngyilkossági kísérlete is volt.

Most nővérként dolgozik, három gyereket nevel.

Alex Ahsoak 500 ezer dollárt nyert, és a nyereménye jelentős részét eladományozta egy olyan non-profit civilszervezetnek, amely a szexuális bántalmazottakon segített. Egy ideig minden rendben volt, azonban egyszer csak kiderült, hogy Ahsoak maga is szexuálisan molesztált két tizenhárom éves kislányt. Miután a hír napvilágot látott, volt, hogy vascsővel verték meg, de később börtönbe is került.

Evelyn Adams kétszer is nyert a lottón, összesen 5,4 millió dollár értékben. Nem csoda, hogy valaki ezek után azt hiszi, hogy a szerencse gyermeke:

kockáztatott, és 5 millió dollárt vesztett.

20 évvel később teljesen csődbe ment, ő az ideális példa arra, hogy milyen veszélyes a szerencsejáték-függőség - írja a LottoExposed.

Justin Reiter teljesen megbolondult attól, hogy 600 ezer dollárt nyert, szenvedélyévé vált az arany. Mindene aranyból készült, és ez alól nem akarta a nemi szervét sem kihagyni. Mivel az érintett testrészt ólomtartalmú festékkel festette le, ezért nem sokkal később meghalt.

Michael Carroll 9,7 millió dollárt nyert 2002-ben 19 évesen. Ezután tipikus hibákat követett el. Prostituáltakra, drogokra, luxustárgyakra költötte pénze nagy részét, és mérhetetlenül költekezett. Carrollnak tíz évre volt szüksége, hogy felélje a vagyonát, 2012-re nincstelen lett.

Ma egy skót cukrászdában dolgozik, és boldog, hogy heti fizetése 204 font.

John Ross Jr. nyereménye 70 ezer dollár volt 20 éven keresztül. Nem ez az Államok történelmének legnagyobb nyereménye, de már ezzel is gazdagnak számít valaki. John Ross ezek ellenére úgy gondolta, hogy minek vegyen meg egy Honda Civicet, inkább ellopta azt. Emiatt börtönbe került, majd pénze jelentős részét arra költötte, hogy kiengedjék onnan.