Százezrek követelik a McDonald'stól a vegán szendvicseket

McDonalds
A picture taken on January 22, 2014 in Paris, shows the logo of a US fast food restaurant Mac Donald's. Vice-president for finance of McDonald's France Alexis Bourdon reiterated in a statement to the press on January 22, 2014 that the American fast-food giant, suspected of trying to avoid paying taxes on 2.2 billion euros ($3 billion) of income from its 314 French eateries, "pays all of its taxes" on the "totality of its revenue", denying a report of French magazine L'Express. AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
Vágólapra másolva!
Már 160 ezer aláírónál jár az az online petíció, amelyet amerikai vásárlók indítottak annak érdekében, hogy a McDonald's tegyen elérhetővé húsmentes, de fehérjében gazdag vegán opciót amerikai éttermeiben - írja a The Guardian.
Vágólapra másolva!

Az aláírásgyűjtés újra figyelmet kapott most, hogy a nagy versenytárs Burger King az Impossible Foods nevű cég növényi alapú pogácsáit április elején bevezette St. Louisban, közel 60 éttermében. Az Origo emellett azt is megírta, hogy a Nestlé még idén piacra dobja otthoni elkészítésre szánt vegetáriánus pogácsáit, amely ugyan éttermi felhasználásban nem jelenik meg, de a növekvő fogyasztói igények miatt, a cég, nagy várakozásokat fűz hozzá.

Azt egyelőre nem tudni, meglépi-e a vegán fordulatot az USA és a világ legnagyobb étteremhálózata, egyben egyik legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a McDonald's is. A petíció aláírói mindenesetre ebben bíznak.

Illusztráció Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

"Remélem, hogy pozitív változásokat indíthatunk el Amerikában azzal, hogy a McDonald's húsmentes opciót is kínál a vendégeknek" - fejezte ki bizakodását Kathy Freston, a petíció elindítója, vegán-aktivista. Freston hozzátette: az egészséges életmódra való áttérésének fokozatosnak kell lennie, ha nem is tökéletesnek, és ebben a McDonald's könnyedén léphetne egy jelentőset.

A cégnek egyelőre nincs széles körű vegetáriánus opciója amerikai éttermeiben.

A petíció aláírói nem egy konkrét szendvicshez rendelnék a húsmentes opciót, hanem azt szeretnék, hogy a McVegan menü a teljes amerikai hálózaton elérhető legyen.

Ezt a változatot tavaly decemberben mutatta be a cég székhelyén, Chicagoban, miután az korábban sikerrel debütált Finnországban és Svédországban.

Szintén decemberben, a vállalati együttműködési stratégiáért felelős alelnök, Lucy Brady azt nyilatkozta, a "növényi alapú fehérje olyasmi, ami folyamatosan figyelmünk középpontjában áll." Ezzel arra utalt, hogy a McDonald's keresi az együttműködést az olyan startupokkal, mint az Impossible Foods, amely a Burger King húsmentes pogácsáit szállítja.

Utóbbi egyébként a táplálkozástudományi szakemberek szerint, nem éppen az egészséges táplálkozás mintaétele. A vegán burger, mely genetikailag módosított élesztővel készül a hemoprotein tartalom biztosítása érdekében, közel annyi zsírt illetve telített zsírsavat tartalmaz, mint eredeti, marhahúsból készített változata.