Senki sem tudja, miért pusztulnak a tehenek ezen az érdekes helyen

szarvasmarha, tehén, vízigényes állattenyésztés
Vágólapra másolva!
Bármi is lehet az oka, jelentősen tizedeli a szarvasmarha-állományt valamilyen rejtélyes ok Bretagne-ban - értesült a Dailymail.co.uk portál. Az egész a tehenek súlycsökkenésével kezdődött, amely ugyanolyan rejtélyes volt, mint később pusztulásuk.
Vágólapra másolva!

A franciaországi Bretagne területén élő gazdálkodók először az állatok súlycsökkenését észlelték, az állatok később elpusztultak. A Bretagne-i Cotes-d'Armor egyik mezőgazdasági termelője még egy névtelen cég ellen is keresetet nyújtott be a titokzatos halálesetek miatt.

A francia gazdák szerint az állatok pusztulásáért a közeli szélturbinák és napelemek lehetnek a felelősek, amelyektől megemelkedik a területen a villamos feszültség a földben.

Bármi is ez az ok, az állatorvosok is tanácstalanok, hiszen a tehenek egészségesek voltak.

Rejtélyes okok miatt csökken a szarvasmarhák súlya, majd elpusztulnak a francia Bretagne-ban - a gazdák a közeli szél- és naperőművekre gyanakodnak (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Steffi Loos

Egyes vizsgálatok azt mutatják a cikk szerint, hogy a szélturbinákból és a napelemekből túl sok energia kerül a földbe, ami lassan végez az állatokkal. Az egyik helyi gazda szerint

a titokzatos halálesetek akkor kezdődtek, amikor elindult a termelés az újonnan telepített napelemekkel.

Akkor a gazdálkodó a tehenek körüli réten és vízben egy voltnál magasabb villamos feszültséget mért, amely az állatok számára elfogadott küszöbérték háromszorosa. Elmondása szerint öt év alatt 120 tehenet vesztettek el megmagyarázhatatlan körülmények között, melyeket az állatorvosok is rejtélyesnek találtak. Stephane Le Brechec, az Allineuc-i szarvasmarha-farmer, a problémás Cote-d'Amour-tól mintegy 30 kilométerre még több tehenet vesztett. A gazdának az elmúlt években 200 tehene pusztult el.

Elpusztulhatnak-e a tehenek a talajban lévő feszültségtől?

Anélkül, hogy az Origo részéről állást akarnánk foglalni az ügyben, meg kell jegyezni, hogy az áram minden esetben két pont között folyik, mely közt feszültségkülönbség van. Az elektromos hálózatokban gyakran a földet használják az egyik ilyen pontnak, kihasználva, hogy a föld bármennyi elektront képes elnyelni vagy visszaadni, ekkor ugyanis az áramhoz szükséges két vezeték helyett elég az egyiket vezetni, ami főleg nagy távolságokon jelent komoly költségcsökkenést.

A kis feszültségű áram nem érezhető az ember és a nagyobb állatok számára, így elvben előfordulhat, hogy az 1-2 Volt feszültség káros hatással van az állatokra. Ekkor azonban az állatnak két olyan ponton kell állnia, amely közt feszültség van. Ez a talajon azonban nem lehetséges, hiszen az mind a feszültség egyik pólusát képviseli. Ha nem így lenne, akkor ingyen áramhoz jutnánk a talajból, mely kisebb fogyasztókat akár el is tudna önállóan látni, ez azonban fizikai törvényszerűségek miatt lehetetlen.

Mivel azonban látható az összefüggés az újonnan telepített erőművek és a tehenek elpusztulása között, ezért feltételezések helyett további vizsgálatok deríthetik csak ki az állatokra gyakorolt megbetegítő hatás pontos okát.

Ha lenne egyértelmű összefüggés a szélerőművek, naperőművek, és a tőlük több tíz kilométerre is elpusztuló tehenek között, arról már valószínűleg tudna az emberiség, itt tehát valamilyen más ok lesz a háttérben.

Thibaut Bouchut, az Egészségügyi Védelmi Csoport építési tanácsadója szerint az emberek háromszor annyi elektromosságnak képesek ellenállni, mint a tehenek. Bouchut szerint az emberi test elektromos ellenállása 1500 ohm, míg a teheneké mindössze 500 ohm. Ráadásul szigetelést biztosító gumilábbelit sem hordanak az állatok.

Cikkünk a Dailymail.co.uk írása alapján készült.