Kitoltákák a bankkártya-elfogadó terminál támogatási programot

bankkártya telefon mobil mobiltelefon fizetés kártya paypass PayPass érinés fizetés pénz
CONTACTLESS PAYMENT Woman paying with mobile phone. AMELIE-BENOIST / BSIP
Vágólapra másolva!
2014 óta először csökkent a hazai bankkártya elfogadóhelyek száma a tavalyi év utolsó negyedévében. A kormány most egy év három hónappal meghosszabbította a bankkártya-elfogadó terminál támogatási programját.
Vágólapra másolva!

A kormány úgy döntött, hogy meghosszabbítja a bankkártya-elfogadó terminálok számának növelése érdekében nyújtott támogatás határidejét 2019. március 31. helyett 2020. június 30-ig. A változás a 2019. március 29-i Magyar Közlönyben jelent meg.

A módosítás kizárólag a határidők kibővítésére vonatkozik, más változás nem történt a támogatást szabályozó 47/2016. (XII. 6.) NGM rendeletben. Ennek megfelelően

a támogatással kizárólag olyan magyarországi elfogadóhelyen telepíthető terminál, amely 2017 november 1-jén nem rendelkezett érvényes kártya-elfogadói szerződéssel.

A 80 ezer forintos, terminálonkénti támogatást nem a szerződött kereskedő, hanem a terminált üzemeltető szolgáltató kapja, aki a támogatásért cserébe köteles kedvezményes feltételekkel szerződni a kereskedőkkel.

A kedvezményes díj az elfogadóhelyen bonyolított bankkártyás fizetések bruttó összértékének 1 százaléka,

pontosabban ez a szolgáltató által felszámított nettó szolgáltatói díjak felső határa.

A rendelet szerint a támogatás igénybevételével telepített terminált a telepítést követően legalább 24 hónapon keresztül üzemeltetnie kell a szolgáltatónak. Ha valamely elfogadóhelyen ebben az időszakban megszűnik az üzemeltetés, a szolgáltató egy másik elfogadóhelyre áthelyezheti a terminált a 24 hónap lejártáig, ha az új elfogadóhely is megfelel a támogatási feltételeknek. Az új terminálok telepítésének határideje 2020. június 30.

A terminálok mindegyikének lehetővé kell tennie a közszolgáltatási díj kártyás befizetését a terminálon, a készülékeknek pedig színes érintőkijelzővel kell rendelkezniük és alkalmasnak kell lenniük az érintéses fizetésre is.

Az új termináloknak már támogatniuk kell az érintéses fizetést, amit nem csak arra alkalmas bankkártyával, hanem arra alkalmas mobiltelefonnal is elvégezhetünk Forrás: BSIP/AMELIE-BENOIST / BSIP/Amelie-Benoist

Ha a szolgáltató nem tudja az általa vállalt terminálokat kihelyezni és azokat legalább 24 hónapig üzemeltetni, a támogatást kamattal növelt összegben kell visszafizetnie, ezen túlmenően terminálonként 10 ezer forint kötbért kell fizetnie a nem telepített terminálok után.

A szolgáltatóknak legalább ezer darab terminált kellett vállalniuk és az új határidő szerint legkésőbb 2022. szeptember 30-ig el kell számolniuk a támogatással, de már 2020. július 31-ig le kell adniuk a bekapcsolt elfogadóhelyek adatait.

A szolgáltatóknak nincs könnyű dolguk, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái szerint

épp most először csökkent a bolti kártyaelfogadásra szerződött bankkártya elfogadóhelyek száma Magyarországon 2014 óta.

A csökkenés ugyan nem jelentős, és az sem kérdés, hogy a terminál telepítés lendülete előbb-utóbb visszatér, azonban tény, hogy 2014 óta nem volt még elfogadóhely csökkenés, márpedig a kormány, és korábban a Mastercard kártyatársaság is az elmúlt bő egy évtizedben jelentős támogatást nyújtott a kártyaelfogadásba újonnan belépő kereskedőknek.

A bolti bankkártya elfogadásra szerződött kereskedők száma Magyarországon az elmúlt 8 évben az MNB adatai alapján Forrás: Origo

Az igazi kérdés, hogy hány bankkártya elfogadóhely lehet az optimális. Mintegy 400 ezer hazai üzlettel számolva a jelenlegi, 120 ezret alulról súroló termináldarabszám még bőven növelhető lenne, annak ellenére, hogy bő 8 év alatt a szerződött kereskedők gyakorlatilag már így is megduplázódtak. Persze ehhez az elektronikus fizetésnek még nagyobb igénye is szükséges lenne a lakosság (és a kereskedők) részéről, mert

a kedvezményes, 1 százalékos kártyaelfogadási díj érdemi csökkenése már nem várható.

Főleg, hogy ez már tényleg nem jelentős összeg, és messze van a korábbi 2,5 százalékos piaci díjaktól is. A piacon egyébként most - támogatás nélkül - nagyságrendileg 1,5-2 százalékos jutalékra lehet szerződni kártyaelfogadásra, ez azonban függ az üzlet méretétől, profiljától és forgalmától is.

Bár hazánkban a fővárosban és a megyeszékhelyeken úgy tűnik, jó a lefedettség, rengeteg vidéki boltban, főleg a kisebb falvakban nincs még kártyaelfogadás. A kártyaelfogadás terjedésének útjában a gazdaság fehérítő hatása is állhat, de a pénztárgépek online bekötése óta a kereskedőknek sokkal kevesebb tere maradt az adóhivatal számára láthatatlan bevételek szerzésére, ami a bankkártyás fizetés terjedése mellett szól.

Ha a bankkártyás fizetést nem is, de az elektronikus fizetések terjedését tovább segítheti a 2019. július 1-jén induló Azonnali Fizetési Rendszer is, mely a bankkártyás fizetések alternatíváját kínálhatja majd. Erről a kapcsolódó cikkben olvashatnak.