Az IMF vezére szerint is megússzuk a katasztrófát

World Economic Outlook, IMF, Világbank
The seal of the International Monetary Fund is seen at the headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
A világgazdaság növekedése elkezdett veszíteni a növekedési lendületéből, éppen úgy, ahogy erre számítani is lehetett – mondta Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatója. Erre a lassulásra pedig már az Egyesült Államok sem immunis, azonban Lagarde szerint globális recesszióra egyelőre nem kell számítani.
Vágólapra másolva!

A világ gazdaságainak 70 százaléka tapasztal manapság lassuló növekedést, azonban ez nem érte meglepetésként a Nemzetközi Valutaalapot (IMF) – derül ki Christine Lagarde CNBC-nek adott nyilatkozatából. Lagarde kiemelte, a lassulásnak már az Egyesült Államok sem tud ellenállni.
Hozzátette, a globális gazdaságban ma

vannak olyan, egyértelműen lefelé ható kockázatok, mint a brexit vagy az amerikai-kínai kereskedelmi konfliktus,

amelyek negatív hatást gyakorolnak az üzleti hangulatra. Mindazonáltal Lagarde optimista a kereskedelmi tárgyalásokkal kapcsolatban, és úgy látja, mindkét fél tett lépéseket a megoldás felé, ami igencsak üdvözlendő.

A Valutaalap kutatása szerint egyébként

egy 25 százalékos vám bevezetése az amerikai-kínai kereskedelemben 0,6 százalékkal fogná vissza az amerikai növekedést, és 1,5 százalékos veszteséget jelentene a kínai gazdaság számára.

Figyelembe véve az USA és Kína gazdasági súlyát és szerepét, amennyiben ilyen nyomás alá kerülne a világ két legnagyobb gazdasága, annak globális viszonylatban is igen kedvezőtlen hatásai lennének. Ez azt jelenti, hogy valójában egyáltalán nem lenne nyertese annak, ha az USA és Kína közti kereskedelmi feszültség tovább eszkalálódna.

Christine Lagarde szerint a Fed lazább politikája segíthet a recesszió elkerülésében Forrás: AFP/Zach Gibson

Az amerikai Kereskedelmi Kamara előtt tartott beszédében, Lagarde kiemelte, a vártnál szigorúbb pénzügyi kondíciók is potenciális veszélyt jelenthetnek a világgazdaságra nézve. Ez külön izgalmas abból a szempontból, hogy az elmúlt napokban több vélemény is érkezett azzal kapcsolatban, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fednek milyen politikát kellene folytatnia.

Egyre élesebb vita kezd ugyanis kibontakozni azzal kapcsolatban, hogy a központi banknak folytatnia kell-e a „türelmes", de fokozatos szigorítását, vagy esetleg vennie kell egy fordulatot, és újra kamatot kell csökkentenie.

Lagarde ehhez annyit tett hozzá, hogy jelezte, a Fed „türelmesebb" politikája – vagyis az eddig ütemezett szigorítás lelassítása, illetve leállítása – nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a világgazdaság a mostani növekedési lassulás ellenére is el fogja kerülni a recessziót.

Az IMF vezetőjének szavai tehát azért fontosak a jelenlegi környezetben, mert felerősíthetik azt a narratívát, amely szerint a Fednek le kell állnia a kamatemeléssel, sőt akár újabb élénkítésbe is kellene fognia. Ennek azonban a Moody's szerint az lenne a veszélye, hogy a kockázatos hitelfelvételt élénkítené, vagyis valójában éppen hogy nem támogatást, hanem fokozott veszélyforrást jelentene.