A fővárosban lakás helyett, egyre jobb befektetés garázst venni

garázs
Closed shutters of a building
Vágólapra másolva!
Négy év alatt 13 százalékkal több autó lett Budapesten, ezzel párhuzamosan egyre többen érdeklődnek a garázsok iránt, a kereslet az idén csúcsot döntött. Az eladó budapesti garázsok átlagára éves szinten 36 százalékkal 4,1 millió forintra nőtt, ami a négy évvel korábbi átlag kétszerese.
Vágólapra másolva!

A fővárosi garázspiac is részt vesz az ingatlanpiaci boomban, a kereslet fokozódik az árak pedig meredek emelkedést mutatnak többéves távlatban is - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből, amely a hivatalos KSH-adatok alapján vizsgálta a fővárosi autóállomány növekedését kerületenként és a garázsok helyzetét.

A múlt év végén a hivatalos adatok szerint 660 ezer autó volt a fővárosban, ez éves összevetésben 4,1 százalékos, 2014-hez viszonyítva pedig 13 százalékos bővülésnek felel meg.

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Forrás: Ingatlan.com

Az autók számának bővülése és a fokozott kereslet megmutatkozik az árakban.

Áprilisban egy budapesti garázst átlagosan 4,1 millió forintért hirdettek az eladók, ez a tavaly januári szinthez képest 36 százalékos drágulást jelent, a négy évvel korábbi 1,9 millió forintos átlagnak pedig több mint a kétszerese.

A kiadó garázsok havi bérleti díja pedig éves összevetésben párhuzamosan 15 százalékkal 23 ezer forintra emelkedett. Az ingatlan.com szakembere szerint ennek oka, hogy a kínálat nem tudja tartani a lépést a kereslettel. A budapesti autók száma havonta átlagosan 1500-2000 darabbal nő, viszont eladási céllal havonta csak 70-80, kiadásra pedig 150-200 garázst hirdetnek meg a fővárosban.

Szinte hónapról hónapra nő a gépjárművek száma Budapesten, mellyel a garázsállomány nem tud lépést tartani, ezért a garázsok árai a jövőben még tovább növekedhetnek a fővárosban Forrás: Photononstop/Eric Audras

Az ingatlan.com szakembere szerint a fővárosi autóállomány további bővülése további áremelkedést eredményezhet a fővárosi eladó és kiadó garázsok és zárt parkolóhelyek piacán, amelyen eleve viszonylag szűk a kínálat.