Félkarú rabló típusú gépet árult a Mars gyerekeknek

játékgép, australian pokies
A photo taken in Melbourne on April 13, 2011, shows a general view taken inside a gaming venue with poker machines. An Australian MP leading a push against problem slot machine gambling revealed that he was getting death threats as debate intensified about imposing betting limits. Independent lawmaker Andrew Wilkie accused the powerful clubs and pubs industry of attempting to trash his reputation over his plan to force "pokies" gamblers to sign registration cards limiting how much they can lose. Some 600,000 Australians -- four percent of the adult population -- are estimated to play pokies at least weekly, with some 95,000 classed as problem gamblers in a study by the Productivity Commission. AFP PHOTO/William WEST / AFP PHOTO / William WEST
Vágólapra másolva!
Hangos kritikákat kapott az édességgyártó óriás, a Mars legújabb ötlete. A cég londoni üzletében ugyanis félkarú rabló gépeket kezdett árulni gyerekeknek, melyek M&M's csokigolyókat szórnak akkor, ha három egyforma szimbólum jelenik meg a kijelzőn.
Vágólapra másolva!

Eltávolította a Mars a gyerekeknek árult, csokigolyókat potyogtató félkarú rablóit a londoni Leicester Square-en lévő szaküzletéből, miután képviselők és komoly akadémikusok is hangos nemtetszésüknek adtak hangot a gépekkel kapcsolatban. A 33 fontba (kb. 13 ezer foint) kerülő masinák M&M's drazsékat adtak ki akkor, ha a használónak szerencséje volt, és a gép három egyforma rajzot jelenített meg.

Képviselők egy csoportja nyílt levélben szólította fel a vállalatot a nyerőgépek értékesítésének felfüggesztésére. A politikusok levelükben azt írták, hogy ezek a gépek normalizáló hatással bírnak a szerencsejátékok tekintetében, ami különösen rosszul sülhet el a gyerekek esetében.

A termékről kifejtette véleményét Dr. Samantha Thomas is, aki a szerencsjáték-függőség szakértője, egyetemi docens a Deakin Egyetemen, Ausztráliában. A szakértő azt mondta, ezek a termékek ugyan csak ártalmatlan játékoknak tűnnek, mégis követendő normává tehetik a szerencsejátékot a gyerekek számára. Szórakoztatónak, könnyűnek mutatják be azt, így olyan a benyomást keltenek, hogy a pénzkeresés is ilyen egyszerű lehet a jövőben.

A prevenciós szakember azt is hozzátette, kutatások igazolják, hogy a gyerekek gyakran nem tudják megérteni a játékgépekkel kapcsolatos kockázatokat. Véleménye szerint a vállalatnak jobban fontolóra kellett volna vennie ezeknek a félkarú rablóknak az ügyét, mielőtt eladásra kínálja őket.

Illusztráció Forrás: AFP/William West

A Mars először nyílt válaszlevelet írt a panaszokra, melyet az ügyről beszámoló The Guardian-en szeretett volna megjelentetni, ám később megváltoztatták álláspontjukat. Vállalati szóvivőjük azt nyilatkozta, a terméknek nem az volt a célja, hogy normalizálja a szerencsejátékot a gyerekeknél.

Ugyanakkor elfogadták az azzal szemben felvetett aggályokat, és a gyerekek érdekében eltávolították a félkarú rablókat szaküzletük polcairól.

A szerencsejáték egyébként egyre aggasztóbb probléma a brit fiatalok, különösen a 11-16 éves korosztály körében. A londoni kormány ezért olyan stratégia előkészítésén dolgozik, ami megnehezítené a fiataloknak az online szerencsejátékokhoz való hozzáférést.