Elindul Budapesten az e-roller megosztó szolgáltatás

Férfi elektromos rollerrel Budapesten a Kossuth térnél.
Vágólapra másolva!
Budapest fővárossal együttműködve vezeti be elektromosroller-megosztó szolgáltatását a Lime nevű kalifornai startup - írja beszámolójában a Forbes.
Vágólapra másolva!

Az innováció és a mikromobilitás valódi előnyöket kínál a budapestiek számára – mondta el Paloma Castro Martinez, a Lime nemzetközi kommunikációs igazgatója, a budapesti Smart X konferencián tartott előadásában. A cég elektromos rollerjei enyhíthetik a forgalmi dugók, a légszennyezés és a parkolási nehézségek okozta problémákat.

Férfi elektromos rollerrel Budapesten a Kossuth térnél (képünk illusztráció) Forrás: MTI/Balogh Zoltán

„Hamarosan csatlakozunk Budapest kiváló 'Városok az emberekért' kezdeményezéséhez, amelynek részeként – egyelőre tesztüzemben – elindítjuk elektromosroller-szolgáltatásunk, és mindent megteszünk azért, hogy szolgáltatásunkkal megkönnyítsük a fővárosiak életét" – mondta el Castro Martinez.

Jelenleg is zajlanak az egyeztetések a hatóságokkal annak érdekében, hogy a Lime teljes mértékben megfeleljen a helyi szabályozásoknak.

„Bízom benne, hogy egy év múlva ilyenkor sok embert láthatunk Budapest utcáin Lime e-rollerekkel közlekedni és szolgáltatásunk ennek a dinamikusan fejlődő városnak szerves része lesz" – tette hozzá Paloma Castro Martinez.

A világszerte több mint 100 városban jelenlévő Lime e-rollerjei beépített GPS rendszerrel és automata zárszerkezettel vannak felszerelve.

A legújabb vezeték nélküli technológiának köszönhetően a felhasználók akár pár mozdulattal letölthetik okostelefonjukra az App Store-ból vagy a Google Play-ből a kapcsolódó alkalmazást. Az applikáció segítségével könnyedén megtalálhatják a hozzájuk legközelebbi, szabad e-rollert, amelyet mobiljuk segítségével oldhatnak fel.

Az e-rollermegosztó szolgáltatás legnagyobb előnye, hogy dokkolóállomások nélkül működik, így a felhasználók gyakorlatilag bárhol felvehetik vagy letehetik a rollereket.

A vállalat e-rollerjei óránként 25 kilométeres maximális sebességre képesek. Tölthető akkumulátorral működnek, és egyszerűen használhatók. A Lime helyi csapata tartja karban a járműflottát, tagjai gyűjtik be éjjelente a rollereket, amelyeket a töltőállomásokon fel is töltenek reggelre.

A vállalkozás 2017-es indulása óta jelen van Európa nagyvárosaiban, Varsótól Bécsig, Zürichtől Berlinig. Az elektromos rollereket és kerékpárokat is tartalmazó flottája révén célja a városi élet és a városi közlekedés megváltoztatása. Felhasználói – világszerte öt kontinensen, csak Európában több mint 20 országban – eddig 26 millió utazást bonyolítottak le. A startup központja Kalifroniában van, alapítása óta 765 millió dollár befektetést kapott, legutóbb február elején kapott 310 millió dollárral járultak hozzá működéséhez.

Budapesten egyébként két autómegosztó (Greengo, Mol Limo), kerékpármegosztó (Mol Bubi) mellett elektromos robogómegosztó (Blinkee) is műkődik már.