Fontos adófizetési határidő jár le a hét utolsó munkanapján

könyvelő, könyvelés, adó, laptop, mérleg, számok, papír, toll, táblázat
Vágólapra másolva!
Az első negyedévi adóelőleg-fizetésének határideje egyes magánszemélyek számára 2019. április 12. Ez a határidő az egyéni vállalkozókra, a mezőgazdasági őstermelőkre, valamint az e tevékenységek keretén kívül önálló tevékenységet folytatókra vonatkozik, továbbá azokra, akiknél nem történt meg az adóelőleg-levonás, mivel a jövedelem nem kifizetőtől származik.
Vágólapra másolva!

Az egyéni vállalkozói és az őstermelői tevékenység keretén kívül folytatott önálló tevékenységek (például óraadás, bérbeadás, tervezés) esetén

az adóelőleg-fizetési kötelezettség jellemzően azokat a magánszemélyeket érinti, akiknek nem kifizetőtől származik az adóelőleg alapjául szolgáló jövedelmük, vagy a kifizető bármely oknál fogva azt nem tudja, esetleg nem köteles levonni.

Adóelőleg-fizetési kötelezettség van akkor is, ha a magánszemély nem önálló tevékenységére tekintettel, nem magyarországi kifizetőtől kapja a jövedelmét.

Adóelőleget az összevonandó jövedelem után kell fizetni.

Nem kell adóelőleget fizetni többek között az olyan államból származó jövedelem után, amellyel Magyarországnak nincs egyezménye a kettős adóztatás elkerüléséről. Ha ilyen államból származik a magánszemély jövedelme, akkor az Magyarországon (is) adóztatható azzal, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 32. §-a alapján a belföldön fizetendő adót csökkenti a külföldön megfizetett adó 90 százaléka, de legfeljebb e jövedelem adóalapjára az adó mértékével (15 százalékkal) kiszámított adó. Miután a bevallásban ilyen módon beszámítható a külföldi államban megfizetett adó, méltánytalan lenne évközben adóelőleg fizetésére kötelezni a magánszemélyt.

A 2019. április 12. pénteki nap az adófizetési kötelezettség határideje sokak számára Forrás: Shutterstock

Az önálló tevékenységet folytatók, a bérbeadók, szálláshely-szolgáltatók, a fizetővendéglátó tevékenységet folytató magánszemélyek, az egyéni vállalkozók, továbbá az őstermelők tartoznak még abba a körbe, akiknek adóelőleget kell fizetniük most.

Az önálló tevékenységet folytatóknál változás a 2019. évtől, hogy a kizárólag üzleti célt szolgáló, 200 ezer forint egyedi értéket meg nem haladó tárgyi eszközök beszerzési ára egyösszegben számolható el az üzembehelyezéskor tételes költségelszámolás esetén.

A bérbeadók és a szálláshely-szolgáltatók esetében fontos változás az idei évtől, hogy amennyiben a bérlő kifizető, akkor ilyen esetben nem kell a kifizetőnek adóelőleget levonnia, hanem a bérbeadó magánszemély az adóelőleg fizetésére kötelezett negyedévente, amennyiben a bérbeadó magánszemély más településen bérel ingatlant.

A fentiekről részletesen ír az Adózóna.hu cikke.