Az IMF elismeri a magyar gazdaság erejét

görög témához Nemzetközi Valutaalap,  IMF Washington
The seal of the International Monetary Fund is seen on a headquarters building in Washington, DC on July 5, 2015. The euro was dropping against the dollar after early results of the Greece bailout referendum suggested the country rejected fresh austerity demands from EU-IMF creditors. AFP PHOTO/MANDEL NGAN / AFP PHOTO / MANDEL NGAN
Vágólapra másolva!
A magyar gazdaság idén 3,6 százalékkal, jövőre pedig 2,7 százalékkal nőhet a tavalyi 4,9 százalék után az IMF honlapján megjelent, Világgazdasági kilátások, 2019. április (World Economic Outlook, April 2019) című tanulmány szerint.
Vágólapra másolva!

A novemberben közzétett európai regionális gazdasági előrejelzéshez képest

Magyarország hazai össztermékének (GDP) idei növekedési ütemét 0,3 százalékponttal, a jövő évit pedig 0,1 százalékponttal emelték a Valutaalap elemzői.

Az éves átlagos infláció a tavalyi 2,8 százalék után idén 3,2 százalékra gyorsulhat, jövőre pedig 3,1 százalék lehet, a tavaly októberben közzétett őszi világgazdasági prognózishoz képest a fogyasztói árak emelkedésének idei várható értékét 0,1 százalékponttal emelték a valutaalap szakértői.

A Nemzetközi Valutaalap központja Forrás: AFP/Mandel Ngan

Októberhez képest jelentősen csökkentették a folyó fizetési mérleg GDP-arányos többletének várható mértékét az elemzők.

A friss előrejelzés szerint a többlet idén 0,5 százalék, 2020-ban pedig 0,6 százalék lehet a 2018-ban mért 0,5 százalék után. Az októberi prognózisban 2018-ra még 2,3 százalékot vártak, az idei évre pedig 2,1 százalékot jósoltak.

A munkanélküliségi ráta idén 3,5 százalékra, jövőre pedig 3,4 százalékra csökkenhet

a tavalyi 3,7 százalék után.

Októberhez képest nem változott az idei előrejelzés.

Több nemzetközi szervezet is javította a Magyarországra vonatkozó növekedési prognózisát

A Nemzetközi Valutaalap az elmúlt négy évben immár a hetedik alkalommal módosította felfelé a Magyarországra vonatkozó várakozását, ahogyan a többi nemzetközi szervezet - például az Európai Unió és az OECD - is javította a Magyarországra vonatkozó növekedési prognózisát - közölte a Pénzügyminisztérium.

A tárca közleménye szerint a magyar gazdaságra vonatkozó pozitív módosítás azért is jelentős, mert a világgazdaság bővülése esetében 0,4 százalékponttal, az euróövezeti országokra vonatkozóan 0,17 százalékponttal, az unió fejlődő tagállamainál pedig 1,3 százalékponttal csökkentette az IMF a tavaly őszi növekedési prognózisát.

A PM közleményében kitérnek arra: a valutaalap szerint az elmúlt év második felében globális szinten érzékelhetően csökkent a gazdasági aktivitás. Az IMF várakozása szerint 2019-től kezdve korrekció várható, melynek fő mozgatói a felemelkedő és feltörekvő országok lesznek, míg a fejlett országokban fokozatos lassulást jósolnak a valutaalap szakértői.

A Világbank április 5-én közzétett Financial Inclusion című kiadványában Magyarország tekintetében szintén magasabb 2019. évi növekedést jelez előre, a korábbi 3,2 százalék helyett 3,5 százalékos emelkedésre számítva - közölte a pénzügyi tárca.